Franks: In sistemul sanitar este nevoie de masuri de stopare a scurgerilor de fonduri

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:12
2288 citiri
Franks: In sistemul sanitar este nevoie de masuri de stopare a scurgerilor de fonduri

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat luni ca in sistemul sanitar este nevoie de masuri de stopare a scurgerilor de fonduri si pentru asigurarea platii facturilor intr-un timp mai scurt.

"Din pacate, cererile din sistem sunt mai mari decat resursele dedicate, ceea ce slabeste puterea financiara a sistemului. Totodata, aceste resurse sunt adesea ineficient cheltuite, privandu-i pe cei mai nevoiasi. Guvernul a inceput sa ia masuri importante pentru a stabiliza scurgerile de resurse si pentru a asigura plata la timp a facturilor. Va fi important sa se analizeze nivelul dezirabil de servicii care sa fie acoperite de asigurari de stat si sa se asigure fonduri publice suficiente pentru finantarea lor. Nu este viabil sa se promita un nivel de beneficii fara o finantare eficienta. (...)Toate ariaretale trebuie platite si sa se ramana fara ele de acum inainte. In timp, Guvernul trebuie sa aduca diferentele de timp privind plata facturilor la intervale mai normale", a precizat Franks.

Acesta a explicat ca, pe termen scurt, Guvernul a convenit sa faca schimbari in sistemul de sanatate atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli. Pe termen lung, este nevoie de o reforma mult mai cuprinzatoare, care sa fie aplicata pe viitor.

"Pe partea de venituri exista o legislatie cu privire la o coplata modesta. Este una din acele masuri pe care Guvernul trebuie sa le intreprinda in viitorul apropiat. Mai exista taxa de clawback revizuita. De asemenea, noi avem unele observatii", a precizat Franks.

Seful FMI a aratat ca, pe partea de cheltuieli, masurile vizate includ consumul de medicamente generice, inchiderea spitalelor, rationalizarea paturilor, descentralizarea bugetelor spitalelor catre autoritatile locale, trecerea la inregistrarea electronica si la retete electronice, toate acestea fiind legate de imbunatatirea sistemului.

#Jeffry Franks sistem sanitar, #scurgere fonduri sistem sanitar FMI , #FMI