Jeffrey Franks: Europa va avea o noua recesiune, dar Romania este pregatita

Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:50
1733 citiri
Jeffrey Franks: Europa va avea o noua recesiune, dar Romania este pregatita
Seful misiunii FMI in tara si reprezentantul Romaniei la Fond

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, sustine ca Europa va avea o noua recesiune, dar ca Romania este mai bine pregatita pentru ce urmeaza. Oficialul FMI mai spune ca programul nu este afectat de schimbarile de pe scena politica.

Jeffrey Franks nu stia despre demisia lui Emil Boc si apreciaza ca va avea o relatie buna cu noul premier, Mihai Razvan Ungureanu.

"Nu stiam ca Emil Boc si-a dat demisia, nu este treaba mea. Am asteptarea ca s-ar putea sa existe cateva detalii (pe care noul premier sa le discute n.red), dar cred ca programul va ramane acelasi. Este o tinta foarte stransa, am vorbit cu presedintele si membrii Parlamentului, toata lumea este dedicata sa tina deficitul" a spus Jeffrey Franks, la B1.

Oficialul FMI spune ca va continua sa aiba o relatie buna si constructiva cu noul premier. In opinia lui Franks, alegerile nu vor avea efect asupra acordului, care va continua.

Intrebat ce se va intampla cu preturile la energie, Jeffrey Franks sustine ca oamenii nu trebuie sa se teama de majorarea tarifelor la energie. "In acest an se vor lua masuri, pentru ca este important sa tinem cont de cei mai vulnerabili consumatori. Cei mai bogati vor plati mai mult si ar putea sa fie primit foarte bine acest lucru", precizeaza Franks.

In ceea ce priveste liberalizarea pretului la energie, oficialul FMI spune ca, pentru companii, ar putea fi un lucru bun pentru ca "vor sa stie in ce investesc si este important sa avem un cadru pentru aceste companii, ca sa fie interesante pentru investitori. (...) Vreau sa fie clar. Nu am nicio problema cu contractele adiacente, atata vreme cat sunt transparente. Problema consta in contractele secrete".

Seful misiunii FMI in tara crede ca in primul trimestru ar putea fi o crestere economica, dar a atras atentia ca "guvernul trebuie sa vada unde poate folosi acesti bani. Pentru investitii, reducerea taxelor sau altceva".

Jeffrey Franks a mai adaugat ca rata somajului a scazut si ca salariile din sectorul privat cresc, mai mult decat inflatia. "Mai sunt oameni care sufera, pentru ca a fost o scadere foare mare si inca nu am reusit sa iesim din groapa, dar este normal ca oameni sa se simta frustrati.

Pot spune ca atunci cand criza a lovit, PIB-ul Romaniei a iesit mult mai bine. Europa va avea o noua recesiune, dar Romania se va descurca mai bine decat media ue in acest an. Nu este ceea ce dorim, dar mai bine decat media", concluzioneaza Franks.

#franks fmi, #crestere economica, #recesiune europa romania, #criza economica romania , #FMI