"Acordul de la Viena nu a eliminat total riscurile de lichiditate"

Luni, 01 Martie 2010, ora 18:50
1656 citiri
"Acordul de la Viena nu a eliminat total riscurile de lichiditate"

Angajamentul principalelor grupuri bancare straine din Romania de a asigura lichiditate subsidiarelor de pe piata locala in caz de nevoie a redus temerile legate de riscuri, insa nu le-a inlaturat total, in conditiile in care acordul de la Viena nu este unul constrangator, arata un raport Moody's citat de NewsIn.

"Credem ca datoria substantiala pe termen scurt a bancilor din Romania, de 11 miliarde euro, respectiv 8% din PIB, formata in principal din imprumuturi bancare, ridica temeri asupra sectorului bancar.

(...) Angajamentul luat de bancile straine, in cadrul pachetului de asistenta agreat cu FMI si CE, de a oferi lichiditate subsidiarelor din Romania in caz de necesitate a asigurat un oarecare confort si a inlaturat orice temeri imediate", se arata in raportul asupra sectorului bancar romanesc publicat luni de agentia de rating.

Insa in pofida normalizarii conditiilor de lichiditate de pe piata in cursul anului 2009, riscurile raman ridicate, deoarece exista posibilitatea ca anumite probleme de lichiditate ale bancilor-mama sa se reflecte asupra subsidiarelor din Romania, tinand cont ca angajamentul lor in fata FMI nu are caracter obligatoriu, mai sustin analistii agentiei de evaluare financiara.

De exemplu, potrivit Moody's, problemele fiscale recente din Grecia ar putea duce la o comprimare a lichiditatii bancilor elene, care au imprumuturi totale de aproximativ 19 miliarde dolari in Romania, care cantaresc aproximativ 16% din totalul creditelor din piata.

Moody's noteaza, totodata, ca proportia relativ ridicata de imprumuturi in valuta, care se ridica la circa 25% din pasivele totale, provine in cea mai mare parte de la bancile-mama europene, prin imprumuturi si imprumuturi subordonate.

Pe 27 ianuarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca principalele noua grupuri bancare prezente pe piata din Romania au revenit la finalul lui decembrie cu expunerea totala la nivelul din martie 2009, dupa ce evaluarea pentru finalul lui septembrie arata o usoara scadere.

La nivel agregat, expunerea globala a celor noua grupuri bancare fata de Romania s-a redus cu circa 4% in septembrie, pentru ca in octombrie sa revina usor, cu o diferenta de 3,8% (1,2 miliarde euro).

Din cele noua banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la finalul lunii septembrie la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere.

In urma primei intalniri de la Viena de la finalul lui martie, Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank s-au angajat in fata Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moodys, # acord, # viena, # riscuri, # lichiditate , #stiri Jeffrey Franks