Analistii: Jeffrey Franks a intrat cu bocancii in economia Romaniei

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
6159 citiri
Analistii: Jeffrey Franks a intrat cu bocancii in economia Romaniei

Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.

Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.

De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".

Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.

La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.

"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.

Nimic din precedenta vizita si declaratiile ulterioare nu vorbeau despre criza economica. Acum, insa, criza economica a devenit principala sa tema", a declarat Varujan Vosganian pentru Business24.

In opinia acestuia, FMI "bajbaie' in legatura cu economia romaneasca fiindca nu poate opera cu propria sa expertiza in conditiile in care Romanie este o tara foarte greu modelabila.

"FMI nu a aprofundat niciodata in mod real economia romaneasca. Ei au preluat date pe care le-au furnizat Guvernul si nu au avut propria expertiza. Franks are o abordare superficial a realitatilor economice romanesti.

Nu se poate sa spui ca Romania lui 2011 este mai putin vulnerabila cand e o tara secatuita, plina de datorii, cu deficite bugetare uriase, cu o populatie saracita, cu un mediu de afaceri ruinat", a mai adaugat fostul ministru al Economiei.

Consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pare vadit deranjat de istoricul declaratiilor lui Jeffrey Franks in Romania, de aceea precizeaza ca economia Romaniei ar fi mers mult mai bine fara prezenta reprezentantului FMI in Romania.

"Jeffrey Franks a intrat cu bocancii in activitatea economica a Romaniei. Franks nu a facut altceva decat sa afecteze activitatea economica. Daca nu ar fi existat Jeffrey Franks, economia Romaniei ar fi mers mai bine. Acest om este o catastrofa, este incoerent, inconsecvent, neprofesionist.

Daca acest om ar fi fost in subordinea mea ca economist, eu l-as fi concediat. Nu e vorba de faptul ca Franks nu stie ce se intampla in tara, el nu stie ce se intampla in meseria lui", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

In opinia acestuia, Romania trebuie sa fie constienta de peste un an de zile ca va urma o furtuna, avand in vedere faptul ca economistul Nouriel Roubini a anuntat acest lucru cu un an in urma. Mai mult, previziunile optimistice ale lui Franks in Romania nu au facut decat sa ii scada din credibilitate.

De asemenea, consultantul financiar este de parere ca reprezentaul FMI ar fi trebuit sa prezinta o analiza clara bazata pe indicatori si analize economice care sa explice clar ce trebuie facut.

Analistul financiar, Aurelian Dochia, ia aparea reprezentantului FMI si sublinieaza faptul ca interpretarea declaratiilor lui Franks trebuie facuta de fiecare data in contextul politic si economic.

"Nu e vorba ca nu se poate hotara in legatura cu cresterea economica. Conditiile se schimba peste tot in lume. Atat in SUA cat si in tarile europene, previziunile s-au schimbat de mai multe ori.

Au fost anumite trimestre in care diverse tari au cunoscut o crestere mai robusta, ceea ce a facut pe toata lumea sa creada ca am scapat de recesiune si ne indreptam spre o crestere mai mare. Din cauza ultimelor evenimente cu Grecia, nimeni nu poate sa mai fie asa de optimist.

Nu e vorba numai de Jeffrey Franks, toata lumea bajbaie, nimeni nu stie exact ce crestere economica va fi la anul, insa se lanseaza anumite ancore care trebuie sa fie cat mai plauzibile", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

In opinia analistului, Romania nu a iesit din furtuna. Mai mult, "rafalele" furtunii s-ar putea intensifica, pe fondul ultimelor evenimente din Grecia.

"Toata aceasta agitatie la nivel european si decizia de zilele trecute a guvernului grec au dat peste cap toate conditiile care si asa erau destul de fragile. Acum pe langa furtuna mai avem si o ceata dease si nu mai stim incotro ne indreptam", a declarat Aurelian Dochia.

2012 aduce un buget "de vreme rea"

"Un buget de vreme rea este un tertip. Ei zic ca daca pun un deficit de 3% acum si mai dau niste guri de oxigen economiei, lumea va uita pana la alegerile viitoare. De aceea, fac un buget cu un deficit de sub 2%, lumea va protesta si pe buna dreptate. Numai cursul datoriei publice va fi de 2% din PIB. Un buget cu sub 2% deficit e un buget excedentar", a declarat Varujan Vosganian.

In opinia acestuia, Guvernul va pastra o rezerva de cel putin 1 miliard de euro, pe care il va da la jumatatea anului viitor. Fostul ministru al Economiei este de parere ca autoritatile vor mari deficitul la 3% in cea de-a doua jumatate a anului viitor.

Consultantul financiar, Ionel Blanculescu spune ca acest buget "de vreme rea" nu face decat sa induca un sentiment de neincredere. In opinia sa, va fi un buget de prudenta excesiva.

"E ca si cum ai obliga masinile in Bucuresti sa circule cu 10-15km/ora ca sa nu se loveasca. Daca Jeffery Franks mai vine cu teorii invechi care nu dau rezultate, este clar ca 2012 va fi un an sortit esecului", spune Ionel Blanculescu.

Mai mult, consultantul financiar spune ca in perioada urmatoare se asteapta la noi previziuni din partea reprezentantului FMI.

"Franks ne-a adus de la extaz la agonie. La vizita urmatorare va spune ca in 2012, Romania va deveni tigrul Europei, iar in 2013, odata cu inceperea rambursarii datoriilor catre FMI ne va duce iar la agonie si va spune ca Romania a devenit "pisica jigarita" a Europei. Are un comportament sinusoidal, trece tot timpul de la agonie la extaz", afirma acesta.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia spune ca acest buget "de vreme rea" era de asteptat in conditiile in care presedintele a cerut Guvernului sa reduca deficitul bugetar.

"Avand in vedere faptul ca planurile de investitii vor ramane neafectate, trebuie sa reduci din alte parti deficitul. Nici nu se putea face alt buget decat unul de vreme rea. Suntem constrasi si pe partea de venituri si pe partea de cheltuieli", spune analistul.

#declaratii Jeffrey Franks, #misiune FMI Romania, #jeffrey franks crestere economica romania, #jeffrey franks furtuna romania, #declaratii contradictorii franks, #fmi romania , #stiri Jeffrey Franks