Bancile straine promit sa mentina expunerea pe Romania

Vineri, 07 August 2009, ora 09:07
1277 citiri
Bancile straine promit sa mentina expunerea pe Romania

Fondul Monetar International (FMI) a primit toate scrisorile de la cele noua banci mama care au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania, a spus joi pentru NewsIn seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, in urma unei intalniri cu reprezentantii bancilor si ai BNR, informeaza NewsIn.

"Am avut o cooperare foarte satisfacatoare (n.r. cu reprezentantii bancilor) si tocmai ce am primit toate scrisorile de angajament ale celor noua banci cu care am discutat la Viena, despre mentinerea expunerii pe Romania", a spus Franks.

El a mentionat ca in conditiile in care banii bancilor mama raman in Romania, ar fi "ideal" ca nivelul creditarii sa fie in crestere "dar pentru asta este nevoie de investitii, dar acum este o perioada de criza profunda".

Pe de alta parte Franks sustine ca FMI se asteapta ca investitiile sa creasca in Romania in trimestrele urmatoare, ceea ce ar ajuta la caderea dobanzilor si pe piata interna.

"In conditiile in care deficitul bugetar este mare, o parte din bani se pot indrepta catre finantarea deficitului bugetar. Daca exista cerere si perspective de redresare, bancile vor putea sa isi redirectioneze mai bine banii catre sectorul privat, insa in prezent cresterea creditarii s-a temperat", a mai spus Franks.

In aceste conditii, Franks sustine ca imediat ce investitiile vor reveni in Romania si perspectivele economice se vor imbunatati, bancile isi vor putea indrepta banii catre sectorul privat, mentionand insa ca "acestea stiu cum sa isi conduca afacerile".



La sfarsitul lunii martie, reprezentantii a noua grupuri bancare europene cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au intalnit la Viena cu oficiali ai FMI si BNR si s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

Romania a primit un ajutor de 20 miliarde euro de la patru institutii internationale de creditare, in contextul actualei crize financiare mondiale, fiind a cincea tara din Europa Centrala si de Est care a apelat la FMI, dupa Ungaria, Letonia, Serbia si Ucraina.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat in iulie de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar.

#banci, #expunere, #romania , #stiri Jeffrey Franks