BNR ar trebui sa fie vigilenta impotriva injectiilor de capital speculativ - Jeffrey Franks

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:03
1727 citiri
BNR ar trebui sa fie vigilenta impotriva injectiilor de capital speculativ - Jeffrey Franks

Banca Nationala a Romaniei ar trebuie sa fie vigilenta, impotriva intrarilor masive de capital speculativ in tara, atentioneaza seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care sustine insa ca in acest moment nu vede intrari masive de capital, dar ca riscul trebuie luat in considerare, informeaza NewsIn.

"Eu nu vad in prezent intrari masive de capital speculativ, dar exista un risc care ar trebui luat in considerare. Sunt alte tari, precum Turcia, unde intrarile masive de capital au devenit o problema pentru politicile macroeconomice.

Inca nu este cazul Romaniei, dar cred ca ar trebui sa fie pregatita. Noi traim timpuri interesante pentru economie pentru ca, pe de o parte, reluarea cresterii economice este la inceput si, pe de alta parte, exista riscul sa treci rapid de la prea putin capital la prea mult capital care intra in tara si ar trebui sa fim constienti de acest risc, iar banca centrala ar trebui sa fie vigilenta", a spus Franks.

Seful misiunii FMI in Romania considera ca este adecvata intentia bancii centrale de a restrictiona creditarea in valuta pentru cei care nu realizeaza venituri in valuta.

"Sunt cateva riscuri semnificative daca se iau multe credite in moneda straina de catre persoane care nu au venituri in acea moneda, in conditiile in care acesti clienti sunt expusi riscului valutar. In cazul unei schimbari a cursului de schimb leu/euro ar putea fi afectata capacitatea lor de a plati.

Eu cred ca este adecvat ca banca centrala, in orice tara, nu numai in Romania, sa se uite la aceste probleme", a declarat Jeffrey Franks.

El a declarat ca nu este o problema de eliminare a creditarii in moneda straina, ci una de adecvare a pretului. Astfel, daca exista un risc care nu este luat in calcul in pret, acesta poate fi introdus prin reglementari, astfel ca acest pret al creditarii sa reflecte mai bine riscul.

"Cum poti face aceasta? Prin cerinte in materie de provizionare, prin diferenta dintre raportul intre creditarea in moneda straina si cea in moneda locala, prin cerinte de constituire de rezerve pentru valute.

In trecut, Romania a avut un nivel ridicat al revervelor minime obligatorii (RMO) pentru valuta, fata de cele pentru lei, dar acum diferenta este redusa, cu toate ca ea inca exista.

Sunt diferite mecanisme, iar altul este sa te uiti la raportul dintre valoarea creditelor si cea a garantiilor detinute. Pot permite inca imprumuturile in moneda straina, dar ar trebui sa ai un venit mai bun pentru aceleasi cerinte pentru a face mai bine fata unor socuri.

Sunt multe metode la care banca centrala se poate uita", a explicat Franks.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat recent ca Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, dar a precizat ca nu este vizat si creditul ipotecar.

"Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliu de administatie unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar pentru evitarea unei realansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar", a spus Cristian Popa.

El a declarat ca BNR nu doreste sa recurga la interzicerea creditarii in valuta, insa vrea sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bnr, #capital speculativ, #credit euro, #credit valuta, #curs schimb, #injectie capital speculativ, #jeffrey franks, #jeffrey franks bnr, #speculatii , #stiri Jeffrey Franks