Boc: contractele din fonduri UE, intarziate de documentatiile prost intocmite

Duminica, 01 August 2010, ora 20:40
1533 citiri
Boc: contractele din fonduri UE, intarziate de documentatiile prost intocmite

Premierul Emil Boc a cerut prefectilor sa verifice contractele finantate din fonduri UE, aratand ca proiectele inregistreaza intarzieri de pana la un an fata de graficul stabilit, intarzieri generate nu de instantele judecatoresti care rezolva contestatiile, ci de documentatiile prost intocmite, informeaza Mediafax.

El a prezentat ca exemple in acest sens, intr-o videoconferinta cu prefectii, contracte privind reabilitarea infrastructurii rutiere si gestionarea deseurilor din judetele Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Salaj, Iasi, Botosani, Vaslui, Bacau si Teleorman, in valoare individuala de peste 20 milioane euro, dar care inregistreaza intarzieri cuprinse intre 6 si 12 luni in ceea ce priveste implementarea.

Premierul a cerut prefectilor sa nu mai "arunce vina" pentru intarzieri pe instantele judecatoresti care analizeaza contestatiile formulate la licitatii, deoarece in majoritatea cazurilor problemele sunt generate de documentatiile prost intocmite.

La ultima reuniune a comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, premierul Boc a declarat ca este nemultumit de nivelul scazut al platile efective realizate pentru programe finantate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse si a apreciat ca, in acest ritm, Romania risca sa nu poata cheltui toti banii alocati pentru 2010 de catre Executivul comunitar.

El a aratat ca acele contracte incheiate de firme pentru proiecte finantate si de Uniunea Europeana, dar in cazul carora lucrarile sunt intarziate cu 6-9 luni vor fi reziliate, iar primele "semnale publice" in acest sens vor fi lansate in saptamanile urmatoare.

Datele prezentate atunci de seful Guvernului releva ca pana la data de 9 iulie 2010 au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, in valoare cumulata de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro.

Din totalul acestora, contracte si decizii de finantare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul platilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

Reprezentantii FMI sunt ingrijorati de absorbtia de catre Romania a fondurilor europene, care arata foarte rau, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizand ca va incerca sa gaseasca impreuna cu Guvernul strategii de atragere a finantarilor europene. 

#boc, #contracte, #fonduri ue, #documentatii , #stiri Jeffrey Franks