Boc: Datoria publica ar creste la 62% din PIB, in 2012

Luni, 10 Mai 2010, ora 09:16
1689 citiri
Boc: Datoria publica ar creste la 62% din PIB, in 2012

Datoria publica a Romaniei va creste de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv si greu de finantat, de 62% din PIB in 2012, daca Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile si pensiile, a declarat, duminica, premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca economiile rezultate din reducerea salariilor si pensiilor vor fi utilizate pentru reabilitarea unui numar limitat la 400 kilometri drumuri nationale si 500 kilometri drumuri judetene, precum si la continuarea unor lucrari de infrastructura, precum autostrada Transilvania, Bucuresti-Ploiesti si Arad-Timisoara.

Premierul a sustinut ca Guvernul a fost obligat sa recurga la masuri de austeritate urmare a cresterii cheltuielilor cu salariile si pensiile in 2007 si 2008, cu mult peste nivelul productivitatii.

"Am avut de ales intre alternativa oferita de FMI, de crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerii fondului cu salarii cu 20% si intre reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile si alte transferuri sociale. Am ales raul cel mai mic", a spus Boc.

Anterior declaratiei premierului, la Guvern a fost organizata o reuniune a liderilor coalitiei pe tema FMI, la care a participat si presedintele Camerei Deputatilor.

Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, si estimeaza o crestere economica zero in 2010, dupa ce prognoza anterioara a fost redusa de la 1,3% la 0,8%.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.

 

#austeritate, #boc, #datorie, #masuri, #publica , #stiri Jeffrey Franks