Cat ne costa coruptia birocratilor?

Marti, 10 Mai 2011, ora 19:01
3388 citiri
Cat ne costa coruptia birocratilor?

"In Romania coruptia costa foarte mult. O sursa mai buna de a reduce deficitul in Romania decat coruptia , nu exista. Cred ca vorbim de procente bune din PIB. Vedeti care este bugetul de achizitii publice din Romania si taiati de acolo vreo 10-20% , pentru ca asta ar fi <<parandaratul>> la orice contract in Romania, indiferent ca e vorba despre autostrazi sau de dat o hartie la o institutie publica", a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca Romania trebuie sa "atace" coruptia si birocratia, cheia impotriva coruptiei fiind simplitatea si transparenta sistemelor, precum si responsabilitatea.

In opinia politologului Cristian Parvulescu, coruptia este in stransa legatura cu modul in care se face politica in Romania, iar "partitocratia", care a subminat democratia in Romania, nu poate fi rezolvata printr-o reforma initiata de FMI. In opinia acestuia, piata nu este cea care poate rezolva aceste probleme.

"Daca piata ar rezolva aceste probleme, atunci nu ar mai exista coruptie nici in SUA, nici in Hong Kong, tari care sunt cunoscute pentru marea libertate economica pe care o acorda.

Nu stiu la ce sisteme se refera dl Franks, care isi depaseste cu mult mandatul sau. Dansul se comporta ca un guvernator care traseaza Romaniei diferite linii de dezvoltare, ca si cand Romania nu ar fi o tara suverana. De altfel, in momentul in care Romania a incheiat acordul cu

FMI si-a pierdut o mare parte din suveranitate", a declarat Cristian Parvulescu pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, avocatul Remus Borza, este de parere ca fenomenul coruptiei in Romania nu trebuie sa fie particularizat.

"Noi ne cream anumite dimensiuni apocaliptice pentru ca ne expunem toate defectele in public, altii le ascund sub pres. Nu suntem mai corupti decat americanii sau nemtii.

Noi avem talentul extraordinar de a ne pune poalele-n cap ca o tata comunala", a declarat Remus Borza pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, sistemul fiscal romanesc trebuia simplificat, astfel incat sa devina cat mai predictibil.

De aceeasi parere este si Parvulescu care spune ca in Romania coruptia poate fi rezolvata printr-o modificare a cadrului legal si constitutional, astfel incat partidele politice sa nu mai influenteze clientela politica prin controlul diferitelor intreprinderi.

De asemenea, Adrian Moraru crede ca in Romania coruptia costa foarte mult.

"O sursa mai buna de a reduce deficitul in Romania decat coruptia , nu exista.

Cred ca vorbim de procente bune din PIB. Vedeti care este bugetul de achizitii publice din Romania si taiati de acolo vreo 10-20% , pentru ca asta ar fi <<parandaratul>> la orice contract in Romania, indiferent ca e vorba despre autostrazi sau de dat o hartie la o institutie publica", a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice.

In opinia acestuia, coruptia poate fi combatuta prin transparenta.

"Nu e vorba neaparat sa-i prindem pe hoti ci sa punem totul pe hartie, sa vedem toate contractele, toate achizitiile sa fie facute transparente.

Cum spunea un judecator american, cel mai bun dezinfectant este transparenta la orice sistem public", a mai precizat acesta.

Dominique Strauss-Kahn spunea ca Romania trebuie sa aplice un impozit progresiv, care sa protejeze categoriile defavorizate si sa oblige la solidaritate pe cei care au profitat de perioada de dezvoltare.

"Aceasta era varianta pe care Fondul miza in Romania, iar Strauss-Kahn a fost total surprins de punctul de vedere al presedintelui si al Guvernului atunci cand au mers pe o reforma dura si pe marirea TVA-ului", a subliniat Parvulescu.

Jeffrey Franks a declarat ca Romania nu se poate gandi mai devreme de un deceniu la schimbari in ceea ce priveste politica de taxare.

"Interesul dlui Franks, care nu pare sa fie altceva decat un contabil, este acela de a asigura un echilibru bugetar.

Echilibrul bugetar se asigura dupa sisteme foarte simple: reducerea cheltuielilor bugetare, in special cele cu administratia, si cresterea veniturilor la buget, care nu se poate realiza decat prin impozite si taxe", este de parere politologul Cristian Parvulescu.

In opinia sa, politicile de sanatate vor reprezenta o mare problema pentru Romania si vor fi foarte greu de depasit pentru ca problemele sociale bulverseaza piata si creeaza dezechilibre pe termen mediu si lung.

"Nu cred ca o relansare reala, in contextul optimist, s-ar putea produce mai devreme de un deceniu si ceva.

Vedem cum Grecia este in momentul de fata plutoniera UE si este sacrificata pe altarul euro, vedem ce se intampla in Irlanda, in Portugalia.

Atacurile la adresa statului social sunt la ordinea zilei in UE, doar ca acestea atacuri distrug stabilitatea sociala si politica care a constituit forta UE", a mai precizat analistul politic.

De aceeasi parere este si directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, care se arata pesimist in privinta iesirii Romaniei "la liman".

"Cred ca in Romania lucrurile se vor indrepta cand oamenii vor intelege ca, in primul rand, ei sunt platitori de taxe. Sunt foarte putini cei carora le pasa cand vad diverse furturi sau abuzuri ale oamenilor publici. In Romania, majoritatea sunt beneficiari de diverse ajutoare, pensii, subventii.

Asta e bucla lucrurilor in care ne invartim. Cand o sa avem destui oameni care atunci cand vad abuzuri o sa se gandeasca ca de fapt sunt banii lor in joc, atunci le putem prezenta si niste solutii", a subliniat Moraru.

Pe de alta parte, avocatul Borza atrage atentia asupra faptului ca legislatia fiscala trebuie simplificata si "batuta in cuie".

"Un om care face investitii in Romania trebuie sa aiba garantia ca cel putin 5 ani cadrul legislativ nu se va modifica substantial. Din pacate in Romania lucrul asta se intampla de mai multe ori pe an".

In opinia acestuia, birocratia este o particularitate romaneasca, din cauza unui aparat administrativ supradimensionat si exagerat de stufos.

Borza subliniaza faptul ca masurile de restructurare a aparatului administrativ pe structurile ANAF, a Ministerului de Finante, a primariilor si prefecturilor nu au fost suficiente.

"Raportat la numarul de locuitori suntem tara cu cel mai birocratic sistem administrativ. Ar mai fi loc de 20-30% restructurari de personal. Acum sistemul birocratic romanesc este un elefant cu picioarede lut", a mai adaugat Borza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#birocrati, #birocratie, #coruptie, #cristian parvulescu, #economie, #fmi, #jeffrey franks, #legislatie, #legislatie fiscala, #politica, #remus borza, #sistem birocratic , #stiri Jeffrey Franks