CE: Bugetul pe 2010 este conditia cheie pentru a doua transa

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 16:55
1485 citiri
CE: Bugetul pe 2010 este conditia cheie pentru a doua transa

Comisia Europeana a anuntat vineri ca va trimite o misiune la Bucuresti, intre 28 octombrie si 9 noiembrie, ca sa evalueze respectarea conditiilor de acordare a imprumutului UE, insistand ca adoptarea bugetului pe 2010, cu un deficit de cel mult 5,9% din PIB, este o conditie esentiala, informeaza NewsIn.

"Pentru ca aceasta a doua examinare sa fie incununata de succes, este necesar sa se se elimine riscul de derapaje fiscale de la sfarsitul anului 2009 si sa se adopte bugetul pentru anul 2010, in conditiile unui deficit bugetar care sa nu depaseasca 5,9 la suta din PIB. In plus, este necesar sa se ajunga la un acord privind politicile fiscale, macroeconomice si structurale, necesare pentru succesul programului de asistenta financiara", se spune in comunicatul Executivului european.

Pe 20 octombrie, purtatorul de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru afaceri economice si financiare, Amelia Torres, spunea ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana (1 miliard de euro, dupa ce prima transa de 1,5 miliarde de euro a fost deja platita in luna iulie) ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009.

"Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate conditiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala", preciza oficialul Comisiei Europene.

In comunicatul de vineri, CE reafirma ca "indeplinirea acestor conditii reprezinta o cerinta obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE".

Acesta constituie cea de-a doua transa a imprumutului acordat Romaniei de CE, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

CE a mentionat ca "daca va fi necesar, va fi organizata o noua misiune dupa formarea noului guvern".

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro.

Daca boardul FMI va decide ca Romania si-a indeplinit angajamentele asumate, ar putea decide deblocarea celei de-a treia transe, de 1,5 miliarde euro, a explicat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, # deficit, # buget, # deblocare, # transa , #stiri Jeffrey Franks