Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus?

Vineri, 05 August 2011, ora 23:36
1580 citiri
Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus?

Masurile de austeritate implementate de Guvern au dat roade, iar statul va avea ceva bani in plus de cheltuit in acest an, precum si in 2012, sau, cel putin, asa ne-au spus oficialii Fondului Monetar International, care au incheiat, recent, o misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. 

Romania nu are un istoric prea fericit in privinta cheltuirii banilor disponibili si, doar pentru ca am trecut printr-una din cele mai grave crize economice si avem exemple recente despre cum alocarea ineficienta a resurselor poate dauna unei tari - vezi Grecia - nu inseamna ca, in acest an, ne vom descurca mai bine pe acest segment.

In prima jumatate a acestui an, Guvernul a reusit sa obtina un deficit bugetar de 2,07 la suta din produsul intern brut, adica sub nivelul agreat cu FMI, aflandu-se pe drumul cel bun pentru a atinge tinta de deficit de 4,4 la suta din PIB, pe intreg anul 2011.

Avand in vedere si faptul ca veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelul anticipat, iar cheltuielile curente au fost tinute sub control, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca va exista un spatiu bugetar in lunile urmatoare.

Care ar fi cea mai buna alegere pentru utilizarea acestui spatiu bugetar? Nici nu s-a anuntat bine faptul ca am avea putin spatiu bugetar si au si aparut vocile care cereau majorarea salariilor bugetarilor, astfel incat sa fie readuse la nivelul dinaintea taierilor din vara anului trecut.

De altfel, chiar Franks a dat tonul in aceasta directie. "Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in sectorul public, in lunile care urmeaza", a precizat seful misiunii FMI. De asemenea, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca bugetul poate suporta o crestere salariala de 5 procente, de la 1 octombrie.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#guvern, #bani, #rectificare bugetare , #stiri Jeffrey Franks