Clientii bancilor, despre OUG 50: Franks sa fie echidistant

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 23:34
1161 citiri
Clientii bancilor, despre OUG 50: Franks sa fie echidistant

Clientii nemultumiti ai mai multor banci din tara noastra ii cer, prin intermediul unei scrisori deschise, sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sa manifeste echidistanta in problematica OUG 50/2010 si sa le sustina interesele la fel le sustine pe cele al bancilor, potrivit Newsin. 

Scrisoarea este semnata de catre reprezentantii clientilor nemultumiti de la BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost, Raiffeisen si Credit Europe Bank.

"In spiritul bunei credinte de care suntem convinsi ca dati dovada, va rugam insistent sa manifestati echidistanta in problematica OUG 50/2010 si sa sustineti interesul clientilor bancilor, cu aceeasi promptitudine cu care v-ati situat de partea institutiilor financiar-bancare.

In acest sens, va solicitam respectuos o intalnire de lucru cu reprezentantii clientilor bancilor din Romania, pentru a cunoaste realitatea relatiei banca-client", se arata in scrisoare.

Reprezentantii clientilor nemultumiti ii cer lui Jeffrey Franks sa nu tina cont numai de pierderile pe care bancile le-ar avea in cazul aplicarii OUG 50, ci si de cele suportate de catre clientii acestora pe parcursul derularii contractelor de creditare.

"Pierderile financiare ale clientilor bancari nu sunt "potentiale", stimate domnule Franks! Sunt bani pe care bancile i-au luat in mod total abuziv de la romani, ani la rand, prin comisioane inventate si dobanzi de cateva ori mai mari decat in oricare alta tara din UE.

Totodata va solicitam, stimate domnule Franks, sa faceti o comparatie intre profiturile raportate de banci si pierderile provocate romanilor de clauzele contractuale abuzive.

Haideti sa aflam impreuna care sunt costurile neaplicarii OUG50/2010, decat costurile aplicarii acesteia. Dupa aceasta analiza putem vorbi despre cauzele si efectele emiterii unui asemenea act normativ", se mai precizeaza in document.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca prin OUG 50/2010 trebuie atinse doua obiective, respectiv imbunatatirea protectiei consumatorului in sectorul bancar si siguranta stabilitatii sistemului bancar.

"Vreau sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara consumatorului in sectorul bancar pe de o parte, iar pe de alta parte vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea financiara. Sunt doua obiective.

Le-am discutat cu Guvernul si Parlamentul si sunt optimist ca vom gasi o solutie care sa respecte amblele obiective. Vreau sa ne asiguram ca am respectat acest eclilibru in ce priveste continuarea programului", a declarat Jeffrey Franks. 

#50, #banci, #clienti, #jeffrey franks, #oug , #stiri Jeffrey Franks