"Criza din Grecia nu afecteaza bancile romanesti"

Marti, 30 Martie 2010, ora 16:21
1604 citiri
"Criza din Grecia nu afecteaza bancile romanesti"

Sistemul bancar romanesc poate rezista unor eventuale presiuni determinate de problemele financiare ale Greciei si bancilor elene, a spus marti seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, transmite NewsIn.

"Sistemul bancar romanesc este intr-o pozitie buna pentru a rezista presiunilor care ar putea sa apara din cauza problemelor financiare ale Greciei", a spus Franks.

El a punctat ca bancile grecesti sunt in primul rand supravegheate de BNR, iar in al doilea rand sunt parte a initiativei de la Viena, astfel incat pana acum au sustinut capitalul subsidiarelor locale.

Recent, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustinea ca riscul unei contagiuni in regiune in ceea ce priveste problemele financiare din Grecia este "limitat", intrucat bancile grecesti sunt solvabile si au lichiditati suficiente.

Isarescu aprecia, in cadrul unei declaratii acordate Financial Times, ca acordul de la Viena va fi testat acum pentru a treia oara, dupa ce a rezistat in prima faza caderii sectorului financiar la nivel global si apoi crizei politice din Romania.

In urma unei intalniri de la Viena de la finalul lui martie 2009, Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank s-au angajat in fata Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

#franks, #sistem, #bancar, #criza, #grecia , #stiri Jeffrey Franks