Finantele au atras 1,3 miliarde lei prin titluri la 12 luni

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 16:54
1395 citiri
Finantele au atras 1,3 miliarde lei prin titluri la 12 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 1,297 miliarde lei (307,8 milioane euro), cu 29,7% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor publicate de banca central, informeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,03 miliarde lei (482,6 milioane euro).

La sedinta similara din 23 noiembrie, MFP a atras 276,3 milioane lei (64,5 milioane euro), cu 72,4% sub valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%.

In decembrie, MFP si-a propus sa ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala.

Dupa primele doua sedinte din decembrie, ministerul a atras deja peste 2,5 miliarde lei.

In total, in primele 11 luni, Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.

In lunile august si noiembrie din acest an, MFP a mai emis pe piata interna titluri in valuta de peste 2,6 miliarde euro, cu maturitati diferite, de 1 an, 3 ani si 4 ani, pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar.

Emisiunile de titluri de stat in valuta din noiembrie au fost organizate in contextul amanarii de catre Fondul Monetar International (FMI) a transei a treia din imprumutul extern al Romaniei, ce trebuia initial sa fie acordata in luna decembrie.

In plus, ministerul a mai obtinut in iulie de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro, iar bancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, conform declaratiilor presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Pe 4 decembrie, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara pentru NewsIn ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB in luna noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura, de 1,477 miliarde lei, si a virarii contributiei catre bugetul UE, de 275 milioane lei.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, insa, ca deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale validate de Curtea Constitutionala.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#deficit, # finante, # imprumut, # titluri , #stiri Jeffrey Franks