Franks: Daca m-as agita pentru tot ce face Parlamentul in Romania, as fi nervos tot timpul

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:05
1425 citiri
Franks: Daca m-as agita pentru tot ce face Parlamentul in Romania, as fi nervos tot timpul

Seful misiunii FMI in Romania sugereaza, intr-un interviu pentru NewsIn, ca este ingrijorat in mica masura de gestul comisiei de buget din Senat de a respinge proiectul de lege prin care este contractata de Romania cea de-a cincea transa.

"Nu este o decizie finala a Parlamentului. Nu as fi ingrijorat la acesta etapa.

Perspectiva mea este ca, daca m-as agita pentru tot ce face Parlamentul in Romania, as fi nervos tot timpul.

Sa vedem ce se intampla in plenul Senatului, in plenul Camerei Deputatilor, ce decide presedintele tarii si Guvernul.

Pana atunci nu vreau sa ma nelinistesc pentru aceasta", a declarat Jeffrey Franks, intrebat fiind despre gestul comisiei de buget din Senat de a respinge proiectul de lege prin care este contractata de Romania cea de-a cincea transa.

Comisia de buget din Senat a respins marti proiectul de lege prin care este contractata de Romania cea de-a cincea transa de la FMI, in valoare de circa 900 de milioane de euro, urmand ca in plenul Senatului sa fie luata decizia finala.

In ceea ce priveste consultarea cu partidele din opozitie, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca este interesat de punctul lor de vedere, insa decizia apartine partidelor de a veni sau nu la discutii.

In 6 mai, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca nu a primit vreo invitatie din partea delegatiei FMI pentru a discuta despre situatia economica a Romaniei.

"Din punctul meu de vedere este important ca FMI sa aiba o perspectiva larga asupra a ceea ce se intampla in economie, iar aceasta inseamna sa dicuti cu grupuri diferite, cu sindicate, cu angajati, cu diferite partide politice, cu oameni din guvern, dar si din afara guvernului.

Din acest punct de vedere este important sa ma intantalnesc cu diferite voci politice din tara.

Nu este obligatoriu, iar daca cineva decide, poate sa nu se intalneasca cu mine. Este decizia lor", a spus Franks.

De asemenea, el a precizat ca a trimis invitatii principalilor lideri de partide politice.

"Am trimis invitatii catre toti liderii partidelor mari din Romania de fiecare data cand am venit aici.

Invitatia a fost trimisa domnului Ponta, nu domnului Nastase, pentru ca domnul Ponta este liderul partidului. O solicitare a fost trimisa de asemeni domnului Antonescu pentru intrunire.

In trecut, am avut intalniri productive cu liderii acestor partide pentru ca ei au o viziune importanta asupra economiei Romaniei", a adaugat Franks.

Seful misiunii FMI a declarat ca va respecta decizia unui alt partid care va veni la putere, daca acesta decide sa rupa acordul cu FMI.

"Noi, la FMI, lucram cu orice guvern este la putere. Daca un guvern diferit este la putere, vom face orice efort sa discutam cu acesta.

Acordul cu Romania este un acord cu tara, nu cu un partid politic anume. De asemenea, o tara este libera sa suspende acordul oricand.

Daca o forta politica diferita vine la putere si nu vrea sa aiba un acord cu FMI, este in regula, este alegerea lor", a precizat Franks.

Referindu-se la o posibila rupere a acordului cu Romania, asa cum s-a intamplat in Ungaria, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca fiecare tara are dreptul sa decida daca se imprumuta sau nu de la FMI si, in orice moment, Guvernul poate renunta la acord.

"Nu este o problema. Se intampla tot timpul. In cazul Ungariei, inca dinainte ca noul guvern sa vina, vechiul guvern a decis sa converteasca programul intr-unul de precautie, ceea ce inseamna ca nevoia (de finantare n.r.) nu mai era severa.

Cand noul guvern a venit, ei s-au decis ca se pot descurca singuri, nu este o tragedie.

Este o decizie daca se tine cont in continuare de politici sau daca guvernul decide sa merga pe politici economice proprii.

Daca noul guvern care va veni in Romania va avea un alt punct de vedere legat de relatia cu FMI nu va fi o tragedie, ci o decizie.

Decizia acestui guvern si a presedintelui Basescu este ca noi putem sa furnizam asistenta folositoare", a mai spus Franks. 

#jeffrey franks, #parlamentcomisia de buget, #transa fmi , #stiri Jeffrey Franks