Franks ne asigura: Bancile grecesti sunt bine capitalizate

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:46
1866 citiri
Franks ne asigura: Bancile grecesti sunt bine capitalizate

Reprezentantul Fondului Monetar in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca subsidiarele bancilor elene prezente pe piata locala sunt sunt lichide si bine capitalizate si a adaugat ca nu vede semne ale unei extinderi in Romania a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul bancilor, transmite Mediafax.

"Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Bloomberg la Washington.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" si a anuntat ca exista sanse de 50% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

Franks avertizeaza asupra pericolului revenirii la situatia unor intrari excesive de capital in Romania.

"Odata cu recuperarea economiei, nu vrem sa revenim la situatia intrarilor excesive de capital in Romania si a riscurilor pentru inflatie si deficit de cont curent ridicate.

Trebuie sa ne pazim atat impotriva riscurilor de scadere, cat si de crestere prea accelerata a economiei in pentru perioada urmatoare de unul sau doi ani", a spus Franks. 

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus cu 59% in primul trimestru, la 634 milioane de euro, in timp ce investitiile straine directe au inregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.

Totodata, Franks a reluat afirmatiile de la inceputul lunii mai, de la Bucuresti, privind posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa intareasca politica monetara in lunile urmatoare pentru a restrange lichiditatea din piata financiara in contextul acumularii unor presiuni inflationiste "semnificative".

"Nu exista nicio indoiala ca presiunile inflationiste sunt semnificative in Romania la acest moment.

Trebuie sa existe o miscare intr-o directie de inasprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvata o reducere a lichiditatii, dupa care sa vedem cum arata prognozele de inflatie pentru 2012. Iar daca in viitor este nevoie, BNR ar trebui sa ia masurile corespunzatoare", a spus Franks.

Dobanda de politica monetara a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana.

#banci, #banci grecesti romania, #franks, #franks criza grecia, #jeffrey franks , #stiri Jeffrey Franks