Franks promite Romaniei crestere economica de 3% in cinci ani

Marti, 10 Mai 2011, ora 11:27
1829 citiri
Franks promite Romaniei crestere economica de 3% in cinci ani

Romania ar putea avea o crestere economica de 3%, in urmatorii patru-cinci ani, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care a declarat ca "important nu este sa ne intoarcem la nivelul de crestere de dinaintea crizei, ci la unul sustenabil", potrivit NewsIn.

"Va fi o oarecare crestere generata in viitor, insa provocarea pentru care suntem aici este cum sa imbunatatim aceasta crestere.

Previziunile FMI sunt ca anul acesta cresterea va fi de 1,5%, anul urmator intre 3,5 si 4%, iar in 2013 va fi de 4%. Progresele sunt bune in ceea ce priveste cresterea, insa vreau sa evidentiez faptul ca noi economistii calculam cresterea potentiala a rezultatelor. 

Aceasta inseamna care este cresterea sustenabila pe termen lung pe care consideram ca economia o poate avea fara sa genereze dezechilibre", a spus Franks.

El a declarat ca nivelul cresterii potentiale este de 3% in urmatorii ani si ca important este ca aceasta sa fie sustenabila.

"Previziunea noastra pentru Romania este ca acum cresterea potentiala este doar de 3% si la acest nivel se va situa in urmatorii patru sau cinci ani. Unii dintre ceilalti colegi ai mei economisti au cifre chiar mai scazute pentru cresterea potentiala a Romaniei. Comisia Europeana are o cifra mai mica de 3%. 

Va fi provocarea-cheie, nu cum vom creste in urmatorii doi sau trei ani, ci cum vom creste pe termen mediu si lung si cum vom sti sa luam aceasta cifra de 3% de azi si sa o facem sa creasca si mai mult si sa fie sustenabila", a mai spus Jeffrey Franks.

Reprezentantul FMI a mai mentionat ca, inainte de criza, cresterea Romania era si mai mare de atat, insa era si nesustenabila.

"Dezechilibrele erau uriase si in parte de asta s-a produs aceasta cadere. Vrem sa ne intoarecem nu la cresterea de dinaintea crizei, de 6 sau 7%, vrem sa nu mai fie insotita de dezechilibre uriase, ci sa fie sustenabila" a adaugat Franks.

El a spus ca pe termen lung trebuie sa crestem si potentialul. De asemenea, Romania trebuie sa mentina stabilitatea macroeconomica, pentru ca daca nu se intampla acest lucru, ne vom intoarce la aceasta crestere, dar care pe termen lung nu se va mentine.

Seful misiunii FMI in Romania declara luni ca Romania a inregistrat progrese, iar tintele au fost atinse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #economie romania, #estimari fmi, #jeffrey franks, #previziuni economie romania , #stiri Jeffrey Franks