Franks: Romania a fost la un pas de o prabusire dura

Marti, 02 Februarie 2010, ora 09:32
1188 citiri
Franks: Romania a fost la un pas de o prabusire dura

Romania a fost la un pas de o prabusire dura anul trecut, insa a reusit sa se redreseze dupa ce Guvernul a cerut ajutor de la institutiile financiare internationale, sustine seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks.

"A existat, intr-adevar, riscul unei prabusiri dure", a declarat Franks, pentru Romania Libera, intrebat daca a existat riscul falimentului, insa adauga ca recesiunea ar fi fost mult mai dura daca guvernul nu ar fi cerut ajutor.

Pentru a depasi criza, Romania trebuie sa investeasca in infrastructura si in educatie, sustine Franks, adaugand ca autoritatile trebuie sa se concentreze pe absorbtia de fonduri europene, din moment ce nu au pregatit masuri anticriza.

Seful misiunii FMI adauga ca principala provocare pentru Romania este sa evite in continuare efectele crizei internationale prin punerea in aplicare a reformelor structurale, Romania nu isi poate permite acum sa renunte la reforme, acestea fiind fundamentul pentru revenirea economiei.

Intrebat ce se va intampla la sfarsitul acestui an, cand banii de la FMI se vor termina, Franks a spus ca "scopul programului FMI pentru Romania este sa lase tara intr-o pozitie mai buna decat a gasit-o; deficitul ar putea fi mai mic, iar economia sa se poata sustine".

"Efectele programului FMI nu sunt pe termen scurt, de aceea, trebuie puse in aplicare reforme care in timp sa duca la reducerea deficitului. Reforma sistemului public, prin Legea salarizarii unice, va avea efecte pe termen lung asupra cheltuielilor bugetare. Reforma sistemului de pensii va reduce vulnerabilitatea fondului de pensii. Legea responsabilitatii fiscale va introduce, de asemenea, ordine in cheltuielile bugetare", a mai adaugat seful misiunii FMI.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#criza, #economie, #franks, #prabusire, #reforme, #romania , #stiri Jeffrey Franks