Franks: Romania are sanse tot mai mari sa reintre in recesiune, in 2012

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:03
1788 citiri
Franks: Romania are sanse tot mai mari sa reintre in recesiune, in 2012

Riscurile ca Romania sa intre in recesiune in 2012 au crescut, iar Fondul isi va revizui in scadere prognoza privind avansul economic al tarii noastre, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Au crescut riscurile ca Romania sa reintre in recesiune in 2012, insa pe moment nu exista nici un risc semnificativ de revenire a contractiei. As spune, mai degraba, ca riscul este ca avansul economic sa incetineasca", a afirmat Franks, intr-un interviu pentru The Money Channel, preluat de NewIn.

Seful misiunii FMI a precizat ca, pe fondul tensiunilor externe, prognozele vor fi revizuite.

"Cu singuranta ca ne vom revizui in scadere cifrele pentru 2012, estimarea noua va fi sigur sub 3,5%. Vom face aceasta evaluare cu ocazia vizitei din octombrie", a spus Jeffrey Franks.

Aceasta ar fi a doua revizuire dupa ce, in ultimul raport asupra Perspectivelor Economice Globale, FMI a redus prognoza privind avansul economic al Romaniei de la 4,5 la 3,5%.

"Vedem un impact negativ al tensiunilor din Europa, care va fi vizibil intr-o luna sau doua, dar acest lucru va fi balansat de un an agricol bun. Asadar ne mentinem estimarea pentru acest an, de 1,5%", a mai declarat Franks.

In privinta evolutiei economiei in trimestrul a treilea, expertul FMI a spus ca datele disponibile pana acum sunt pozitive, insa acestea nu iau in calcul recentele tensiuni din piete.

"Vanzarile de retail sunt destul de bune, constructiile par sa fi atins un minim si ar putea creste.

In plus, nu vedem inca o dinamica negativa a exporturilor.Vedem o incetinire, dar nu o scadere", a mai spus Jeffrey Franks.

Seful misiunii FMI declara, la inceputul lunii august, ca in 2012 cresterea PIB va continua trendul ascendent, ajungand la 3,5 - 4%, dar ca exista riscuri semnificative ca aceasta crestere sa fie mai redusa din cauza mediului international si a dificultatii in absorbtia fondurilor UE.

"Nu am facut modificari importante in cea ce priveste proiectiile, activitatea economica se revigoreaza treptat si anticipam o crestere de apriximativ 1,5% in 2011, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de reluarea graduala a cererii in termeni.

In 2012, cresterea PIB va continua trendul ascendent, ajungand la 3,5 - 4%.

Exista insa riscuri semnificative ca aceasta crestere sa fie mai redusa din cauza mediului international si dificultatii in absorbtia fondurilor UE", a mentionat Jeffrey Franks.

Acesta a adaugat ca va fi importanta mentinerea unor politici prudente care sa asigure "o protectie suficienta impotriva unor posibile socuri viitoare" si continuarea eforturilor prin impulsionarea absorbtiei fondurilor UE pentru a garanta redresarea economica.

Consiliul Director al FMI a finalizat joi a doua evaluare a acordului stand-by, punand la dispozitia Romaniei a treia transa in valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro). Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acest acord ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume. 

#risc recesiune romania, # intram in recesiune, # recesiune 2012 , #stiri Jeffrey Franks