Inflatia anuala s-a temperat in mai la 5,95%

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 11:31
858 citiri
Inflatia anuala s-a temperat in mai la 5,95%

Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, in conformitate cu estimarile, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate miercuri de Statistica, precizeaza NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Analistii chestionati de NewsIn estimau ca rata anuala a inflatiei a coborat in mai in apropiere de 6%, mizand pe o crestere lunara a preturilor cuprinsa intre 0% si 0,2%.

Datelor Institutului National de Statistica (INS) arata ca, fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in mai cu 0,01%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,05%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,03%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,11%.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in mai la fructe proaspete (2,31%), legume (2,02%) si miere de albine (1,25%), insa cele mai multe produse alimentare s-au scumpit nesemnificativ sau s-au ieftinit, potrivit INS.

Pe partea de marfuri nealimentare, pretul la autoturisme si piese de schimb a continuat sa scada in mai, cu 0,26%, gazele s-au ieftinit cu 2,57%, iar energia electrica cu 0,89%. La servicii, chiriile au scazut, in medie, cu 0,22% in mai, dar au urcat cu 2,77% de la inceputul acestui an.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul mai 2008 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in mai la 7,2%, de la 7,4% in aprilie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a avut o evolutie identica.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, atragea atentia spre finalul lunii martie ca revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfarsitul lui 2009 este cruciala pentru Romania si ca este importanta mentinerea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani.

#inflatie , #stiri Jeffrey Franks