Isarescu: Exporturile schimba prognoza PIB pe 2012

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:32
1889 citiri
Isarescu: Exporturile schimba prognoza PIB pe 2012

Prognoza de crestere economica pentru anul viitor va fi modificata, in conditiile in care nu se mai poate miza pe aceeasi crestere a exporturilor, ceea ce va conduce la o confuzie in constructia bugetara, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. 

"Sunt solutii atat de facile si lumea politica este atat de mioapa? Cred ca nu mai este o intrebare retorica.

O realitate care ne loveste in fiecare zi. Ne schimbam prognozele pentru ca nu mai putem sa mizam pe aceeasi crestere a exporturilor. Am fi nerealisti.

In momentul in care ti-ai schimbat prognoza apare iar confuzie in constructia bugetara", a spus Isarescu la Romania Financial Forum, organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.

Exporturile realizate anul trecut au urcat cu 27,3%, la 156,97 miliarde de lei (37,25 miliarde euro), potrivit datelor INS.

In perioada ianuarie-iulie, exporturile au fost de 25,8 miliarde de euro, cu 25,5% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada din 2010.

Saptamana trecuta, grupul finlandez Nokia a anuntat ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca.

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat vineri pentru Mediafax ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Franks a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.

Anterior, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declara ca performanta foarte buna a agriculturii, care ar putea duce cresterea economica din acest an la 1,7%, limiteaza avansul PIB din 2012, prin efectul de baza, iar riscurile de pe pietele partenere fac probabila o reducere a prognozei de crestere pentru 2012 spre 3%.

Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%. Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%. 

#exporturi romania, # isarescu despre exporturi, # crestere exporturi , #stiri Jeffrey Franks