Planul B a lui Franks: vanzarea de pachete minoritare la Nuclearelectrica si Hidroelectrica

Marti, 10 Mai 2011, ora 15:42
1544 citiri
Planul B a lui Franks: vanzarea de pachete minoritare la Nuclearelectrica si Hidroelectrica

Guvernul va vinde pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, astfel ca statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. 

"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks.

Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.

Franks a precizat ca in scrisoarea de la evaluarea precedenta FMI ca a agreat impreuna cu autoritatile sa vina cu un "plan B" in cazul in care strategia privind crearea campionilor nationali va fi blocata.

"Ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca planul A, planul pentru creare a campionilor, a fost blocat, iar acum au fost de acord sa treaca la planul B.

O parte din planului B este ca au fost de acord sa privatizeze parti minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Franks.

Reprezentantul FMI a aratat ca planul B mai prevede si gruparea anumitor companii, dar la un nivel mai mic decat s-ar fi produs in cazul celor doua companii energetice nationale. 

#jeffrey franks, #fmi, #privatizare, #nuclearelectrica, #hidroelectrica, #energie , #stiri Jeffrey Franks