Pogea: Din septembrie va urma a doua etapa de reducere a taxelor si tarifelor

Joi, 30 Iulie 2009, ora 09:10
1329 citiri
Pogea: Din septembrie va urma a doua etapa de reducere a taxelor si tarifelor

Executivul a aprobat miercuri un memorandum privind o noua reducere a taxelor si tarifelor parafiscale, care ar putea avea loc la finalul lunii septembrie, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern, citat de NewsIn.

"Pana pe 7 august se va infiinta din nou grupul interministerial, care va proceda ca in prima etapa, la analiza si evaluarea celorlalte taxe si tarife care sunt in coordonarea diferitelor ministere.

Elaborarea actelor normative va trebui sa inceapa pe 15 septembrie 2009 si initierea acestora de aprobare in guvern, in 30 septembrie.

Dorim ca la finele lunii septembrie sa avem o a doua etapa", a spus Pogea. El a precizat ca prima etapa s-a finalizat in 17 iunie si a cuprins reducerea a 191 de taxe si tarife, prin comasare sau anulare, astfel ca au ramas circa 300 de taxe de analizat.

"Pana la finele anului vrem sa reducem substantial numarul acestor taxe si tarife, multe dintre ele nefacand decat sa puna contribualul pe drumuri, costurile de administrare fiind mai ridicate decat veniturile pe care le obtinem la stat", a adaugat ministrul finantelor. 

Totodata, Pogea, a declarat miercuri ca Executivul nu ia in calcul majorarea TVA si a cotei unice pentru anul 2009, iar in ceea ce priveste majorarea pentru anul 2010, ministrul a precizat ca un raspuns este "prematur" inaintea discutiei cu expertii FMI.

"Ca sa va raspundem la o asemenea intrebare trebuie sa parcurgem cel putin evolutiile si analizele impreuna cu expertii FMI, dar pentru 2009 nu am avut si nu avem in vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, intrebat daca Guvernul exclude in prezent majorarea TVA sau a cotei unice.

In ceea ce priveste majorarea acestora pentru anul 2010, Pogea a spus ca este prematura o discutie pe aceasta tema.

"Nu am facut aceasta analiza, nu discutam, este prematur sa discutam acum", a spus el.

 

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla incepand de miercuri in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie.

Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august. Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro. Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse.

Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Unii membri ai Cabinetului au estimat, in ultima perioada, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea negociata cu FMI si CE la momentul contractarii imprumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro.

Astfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca se asteapta la un deficit de aproximativ 7% din PIB pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%.

Ministrul Finantelor estima, la jumatatea lunii iulie, ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#pogea, #tarife, #taxe, #venituri , #stiri Jeffrey Franks