Primele noua banci si-au redus expunerea pe Romania cu 1,2 miliarde euro

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 15:55
1391 citiri
Primele noua banci si-au redus expunerea pe Romania cu 1,2 miliarde euro

Expunerea pe Romania a primelor noua banci straine s-a redus in perioada martie-octombrie cu 3,8%, respectiv 1,2 miliarde de euro, de la 31,5 miliarde euro la 30,3 miliarde euro, potrivit unor surse bancare prezente la intalnirea grupurilor financiare cu oficialii FMI, CE, BNR, de la Bruxelles. 

"Expunerile au scazut cu 600 milioane de euro in trimestrul al doilea si cu inca 700 milioane euro din iunie pana in septembrie, dar au crescut in luna octombrie cu 100 milioane de euro", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au abtinut acordul scris al primelor noua banci straine in functie de activele detinute in Romania sa-si mentina expunerile la nivelul inregistrat in luna martie a acestui an.

Sursele citate au precizat ca expunerile celor noua banci straine au coborat chiar si cu pana la 4,4%, in luna august, dupa ce a plecat din Romania misiunea FMI pentru prima revizuire a acordului stand-by.

"La intalnirea de la Bruxelles s-a convenit din nou aducerea expunerilor la nivelul din martie, in conditiile in care exista diferente semnificative intre evolutia expunerilor celor noua grupuri, care nu se vad din variatia medie.

O parte dintre banci chiar si-au majorat consistent expunerile in aceasta perioada", au mai spus sursele.

Primele noua banci straine s-au intalnit, saptamana trecuta, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Nationale a Romaniei, BERD, Banca Mondiala si BEI pentru a discuta evolutia expunerii acestora pe piata din Romania.

Expunerea se calculeaza prin includerea tuturor imprumuturilor si altor datorii ale entitatilor locale fata de grup, respectiv subsidiare si alte companii, soldul depozitelor plasate la institutiile financiare financiare si toate formele de capital cu care a participat grupul la subsidiare, din care se scad despozitele institutiilor romanesti la grupurile - mama si alte datorii ale grupurilor la institutiile financiare locale.

Bancile raporteaza toate expunerile in euro, calculate la cursul de schimb valutar de la 31 martie 2009.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat recent ca grupul financiar elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al bancii, si-a majorat expunerea pe Romania cu aproximativ 200 milioane euro fata de nivelul din martie.

In acelasi timp, cel mai mare grup financiar din Grecia - National Bank of Greece - a anuntat ca si-a redus finantarile in Romania in septembrie cu 153 milioane de euro fata de luna martie, de la 1,078 miliarde euro la 925 milioane euro.

La inceputul lunii noiembrie, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI va colabora cu bancile-mama ale sucursalelor din Romania pentru a readuce expunerea pe Romania la nivelul din luna martie, finantarile scazand de atunci cu 2%.

Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, dupa ce in martie FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.

Bancile trebuie sa isi mentina expunerea pe Romania de la nivelul de la 31 martie 2009 pana la finele lunii aprilie 2011.

 

#banci, #euro, #expunere, #romania , #stiri Jeffrey Franks