Romania nu a iesit din recesiune in ultimul trimestru din 2009

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 11:00
1184 citiri
Romania nu a iesit din recesiune in ultimul trimestru din 2009

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost in ultimul trimestru din 2009 cu 1,5% mai mic decat in trimestrul anterior, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica, astfel ca Romania nu a iesit din recesiune pentru al saselea trimestru la rand, in pofida estimarilor, informeaza NewsIn.

Datele publicate sunt in termeni reali si sunt ajustate sezonier, se mai arata in comunicat.

Scaderea este mult mai pronuntata decat declinul din trimestrul al treilea, cand economia Romaniei se diminuase cu numai 0,6% fata de trimestrul al doilea.

Romania a inceput sa inregistreze contractii ale economiei fata de cele trei luni precedente inca din trimestrul al treilea din 2008.

Analistii consultati de NewsIn anticipau ca economia Romaniei a iesit din recesiune in al patrulea trimestru din 2009, cu o crestere cuprinsa intre 0,1% si 0,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de revenirea industriei, in timp ce constructiile continua sa aiba o contributie negativa.

Pentru intregul an 2009, economistii estimau o contractie economica de circa 7%.

Fata de acelasi trimestru din anul 2008, economia romaneasca s-a contractat cu 6,6%, in serie bruta, in timp ce pe ansamblul intregului an 2009, produsul intern brut a fost cu 7,2% sub nivelul anului 2008.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa declara pe 5 februarie ca Romania ar putea inregistra prima crestere economica fata de trimestrul anterior chiar din primul trimestru al acestui an.

"Vom vedea primele cifre pozitive trimestru pe trimestru din prima partea a lui 2010.

Avem semnale pozitive, dar razlete, pentru ultimul trimestru din 2009, dar nu am considerat ca probabilitatea este foarte mare pentru T4.

Insa ar putea fi in T1 2010", a explicat Popa.

La randul sau, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks, declara ca economia Romaniei si-ar putea relua cresterea in primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%.

"Estimam ca in 2009 contractia economica s-a plasat la circa 7%.

Exista indicatori care arata ca in primul trimestru din acest an cresterea economica s-ar putea relua, insa pentru 2010 vedem un avans slab, de aproximativ 1,3%", a spus Franks.

Produsul intern brut pentru trimestrul IV si anul 2009, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, pe 3 martie 2010. 

#recesiune, #romania, #trimestru , #stiri Jeffrey Franks