Olimpiada Soci 2014: Ceremonia de deschidere, transmisa de TVR

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 12:31
2066 citiri
Olimpiada Soci 2014: Ceremonia de deschidere, transmisa de TVR
Sursa foto: Sochi2014

Editia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci (Rusia) va fi inaugurata oficial vineri 7 februarie, odata cu ceremonia de deschidere, care va avea loc de la ora 18,00, ora Romaniei (20,00 ora locala), si la care si-au anuntat prezenta sefi de stat si de guvern din 44 de tari.

Peste 3.000 de sportivi si tot atatia oficiali, din circa 90 de tari, vor lua parte pana pe 23 februarie la Jocuri, cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro), si la care Romania va fi reprezentata de 24 de sportivi, la 8 discipline. Startul competitiilor s-a dat, insa, de joi.

Romania a participat la aproape toate editiile Jocurilor Olimpice de iarna, exceptie facand prima editie, din 1924, si cea din 1960. La competitia din 1968, de la Grenoble (Franta), Romania a cucerit singura sa medalie din istoria participarilor la JO de iarna, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcatuit din Ion Panturu si Nicolae Neagoe.

Drapelul Romaniei va fi purtat de biatlonista Eva Tofalvi

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oara consecutiv, drapelul echipei olimpice a Romaniei la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oara la Jocurile Olimpice de iarna.

La JO de la Soci, unde sunt asteptati si 13.000 de ziaristi, sportivii se vor intrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 in plus fata de JO de la Vancouver in 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinata nordica, curling, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sanie, sarituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competitiile vor fi gazduite de 11 baze sportive, Balsoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fist (ceremoniile de deschidere si inchidere), Saiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteza), Iceberg Skating Palace (patinaj viteza, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinata nordica), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinata nordica, sarituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competitia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard si un iepure.

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori din lumea intreaga, potrivit estimarilor organizatorilor, dar nu toate biletele de intrare si-au gasit cumparatorii pana acum. Printre motive se gasesc amenintarile teroriste, preturile foarte ridicate practicate de companiile aeriene care deservesc regiunea, precum si cele propuse de hotelurile de lux, distantele lungi dintre diferite situri, dar si dificultatile in obtinerea vizei.

Circa 214 miliarde ruble (5 miliarde de euro) au fost investite in constructiile si pregatirile pentru Jocuri, potrivit cifrelor anuntate de vice-premierul rus Dmitri Kozak. La acestea s-au adaugat toate amenajarile (drumuri, cai ferate, gari etc) efectuate cu ocazia acestui eveniment, suma totala ridicandu-se la 1.500 miliarde ruble (37 miliarde euro), care face ca JO de la Soci sa fie cele mai scumpe din istorie.

Nu mai putin de 14.000 de persoane au luat sau vor lua parte la stafeta flacarii olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia pana la aprinderea vasului olimpic pe 7 februarie. Flacara olimpica a facut escale la Polul Nord, in apele lacului Baikal si chiar in spatiul cosmic, iar sambata a ajuns si pe muntele Elbrus, cel mai inalt varf din Europa (5.633 m). Inceputa pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lunga stafeta a flacarii olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei). Flacara a ajuns miercuri la Soci, fiind purtata pe sosele, in tren, cu vaporul. Ultima etapa a parcursului este prevazuta vineri seara, cand va fi aprins vasul olimpic situat pe stadionul Fist.

Statele Unite a trimis la Soci cea mai importanta delegatie

Statele Unite a trimis la Soci cea mai importanta delegatie, 230 de sportivi. Delegatia americana cuprinde 125 de barbati si 105 femei, fiind condusa de vedetele schiului alpin, tanara speranta Mikaela Shiffrin si veteranul Bode Miller. Rusia, tara gazda, a anuntat o echipa de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci.

Nu mai putin de 25.000 de voluntari au fost recrutati pentru a asigura buna desfasurare a competitiei. Echipa voluntarilor este compusa din aproximativ 23.000 de rusi si 2.000 de straini, din aproape 60 de tari, iar media de varsta a acestora este de 25 ani. Cel mai varstnic voluntari vine din Siberia, are 75 de ani, si este un fost participant la Olimpiada de vara de la Moscova, din anul 1980.

Jocurile de la Soci vor fi probabil cele mai securizate din istoria olimpismului, aproximativ 100.000 de militari, politisti si ofiteri de informatii aflandu-se la Soci, potrivit unui inalt oficial american. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia va face "totul" pentru a asigura securitatea Jocurilor. In timpul Jocurilor, supravegherea se va efectua, de asemenea, din cer, cu un sistem prin satelit si zeci de drone.

Islamistii din Caucazul rus au amenintat ca vor comite atentate in timpul Jocurilor Olimpice, relansand temerile dupa cele doua atentate sinucigase care au avut loc la Volgograd, la finele lunii decembrie, soldate cu 34 de morti. Mai multe comitete olimpice nationale au primit recent amenintari legate de participarea lor la JO de la Soci, dar Comitetul International Olimpic (CIO) a minimalizat pericolul.

Totodata, Vladimir Putin a asigurat ca sportivii nu vor suferi de niciun fel de discriminare in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, o promisiune vizand in aparenta sa risipeasca temerile comunitatii internationale Kremlinul a starnit anul trecut reactii negative cand a promulgat o lege interzicand orice "propaganda" homosexuala.

Comitetul International Olimpic va aplica aplica cel mai strict program antidoping antidoping din istoria JO de iarna cu ocazia competitiei care va avea loc la Soci. Vor fi efectuate 2.453 de teste in total, dintre care 1.269 inaintea competitiei, a adaugat responsabilul CIO, ceea ce reprezinta cu 14 la suta mai mult decat la editia 2010, de la Vancouver (Canada), unde au fost efectuate 2.149 de controale.

Televiziunea Romana va deveni, incepand de vineri, 7 februarie, gazda sporturilor de iarna, cu aproape 500 de ore de transmisiuni (320 de ore de transmisie pe toate cele trei canale principale - TVR 1, TVR 2 si TVR 3 - si in jur de 160 de ore pe TVR HD, unde vor putea fi vazute cele mai importante probe), preluate si online, pe TVR+.

Cei 24 de sportivi romani vor concura la Soci la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sarituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie si skeleton).

Componenta lotului Romaniei care a facut deplasarea duminica in Rusia

SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru Barbu (slalom urias si slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborare), Ania Caill (super-urias, slalom, combinata alpina); antrenor: Sebastian Barbu.

SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenor: Ioan Lungociu si Daniel Borca.

BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Puchianu; antrenori: Simon Marton si Vasile Gheorghe.

SARITURI CU SCHIURILE (1): Iulian Pitea; antrenor: Florin Spulber.

PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper.

SKELETON (2): Dorin Velicu, Maria Mazilu; antrenori: Florin Bucur si Marius Tomita Ene.

SANIE (4): Valentin Cretu (simplu masculin, stafeta), Nicolae Radu Sovaiala si Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, stafeta), Raluca Stramaturaru (simplu feminin, stafeta); antrenori: Sorina Ticu si Eugen Radu.

BOB (8): Nicolae Istrate si Florin Craciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Danut Moldovan, Bogdan Otava (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin si Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu si Silviu Dan Scurtu (masculin).

In 2010, la Vancouver (Canada), la editia precedenta a Jocurilor Olimpice de iarna, Romania a fost reprezentata de 28 de sportivi.

#olimpiada soci, #ceremonie olimpiada, #Olimpiada Iarna 2014 , #Stiri Jocurile Olimpice