Flacara Jocurilor Olimpice 2014 si-a inceput periplul prin Rusia

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:08
1771 citiri
Flacara Jocurilor Olimpice 2014 si-a inceput periplul prin Rusia

Luni a debutat la Moscova stafeta flacarii olimpice a JO de iarna de la Soci, prima etapa a unui lung parcurs pe teritoriul Rusiei, pe fondul dezvaluirilor referitoare la sistemul de supraveghere a comunicatiilor pus la punct de autoritatile ruse pentru competitia din luna februarie 2014.

In cursul unei ceremonii care a avut loc in Piata Rosie, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a dat startul stafetei flacarii, care va fi purtata de 601 voluntari - sportivi, personalitati din showbiz si din alte domenii - pe strazile capitalei, conform imaginilor transmise de televiziunea rusa.

Circulatia automobilelor in capitala cu traficul congestionat a fost limitata pe traseul flacarii, care urmeaza sa parcurga 77 km in Moscova, luni si marti.

Expertii in securitate au afirmat ca Rusia a pus la punct la Soci, orasul din sudul tarii care va gazdui Jocurile Olimpice programate intre 7 si 23 februarie, un sistem sofisticat care va permite serviciilor secrete sa monitorizeze indeaproape comunicatiile telefonice si cele prin internet.

"Este posibil ca elemente ale acestui sistem sa existe si in alte tari, insa la Soci controlul este total: sistemul permite controlarea tuturor apelurilor, a legaturilor internet, inclusiv wifi", a declarat pentru AFP un expert in securitate si jurnalist independent, Andrei Soldatov.

Cu ocazia startului stafetei flacarii olimpice, Amnesty International a anuntat, luni, lansarea unei campanii mondiale pentru denuntarea incalcarilor drepturilor omului in Rusia.

"Reprezentantii nostri, de la Ottawa la Porto Rico, trecand prin Varsovia, Bruxelles si Moscova, pregatesc actiuni de protest, in special in fata ambasadelor Rusiei", a anuntat aceasta organizatie neguvernamentala.

Sosita duminica din Grecia, flacara olimpica a fost inmanata presedintelui Vladimir Putin in cadrul unei ceremonii fastuoase care a avut loc in Piata Rosie.

In cursul unei stafete simbolice in jurul Kremlinului, torta olimpica purtata de al doilea alergator s-a stins pentru scurt timp, fiind reaprinsa cu bricheta de unul dintre membrii serviciilor de securitate.

Presedintele comitetului de organizare a JO, Dimitri Cernisenko, a minimalizat incidentul, mult mai intens comentat pe retelele de socializare decat incidentul similar petrecut deja in Grecia, tot cu flacara olimpica rusa, in cursul repetitiilor de la Olympia (Grecia), leaganul Jocurilor Olimpice antice.

#flacara Olimpica Rusia, #flacara olimpica 2013, #Jocuri Olimpice Rusia , #Stiri Jocurile Olimpice