Jose Manuel Barroso: Credibilitatea Romaniei depinde de stabilitatea mediului politic si juridic

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:31
2385 citiri
Jose Manuel Barroso: Credibilitatea Romaniei depinde de stabilitatea mediului politic si juridic

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este ingrijorat din cauza evenimentelor politice din Romania si a modului in care aceasta situatie afecteaza imaginea tarii in fata partenerilor externi.

Barroso a avut o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Bruxelles, in care a discutat despre nevoia ca toate statele membre sa respecte statul de drept, independenta sistemului judiciar si deciziile Curtii Constitutionale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso a transmis ca toate fortele politice din Romania trebuie sa actioneze cu responsabilitate si retinere si sa-si concentreze ferm atentia asupra nevoii urgente de a se reveni la stabilitatea institutionala si politica. Acest lucru are o importanta speciala in contextul alegerilor parlamentare din aceasta toamna.

Presedintele CE si presedintele Basescu au discutat, in special, despre propunerile Comisiei pentru o uniune bancara si un mecanism unic de supervizare, care vor intari zona euro, mentinand, in acelasi timp, interesele statelor din afara zonei euro si integritatea pietei unice.

Barroso si-a reiterat sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen si nevoia ca autoritatile romane sa consolideze administrarea fondurilor UE.

Basescu va mai discuta cu Reding si van Rompuy

Pe agenda presedintelui Romaniei mai sunt prevazute intalniri cu vicepresedintele CE, Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Seful statului va face o declaratie de presa la ora 17.00, dupa incheierea intalnirii cu van Rompuy.

Presedintele Romaniei a precizat, joi seara, in cadrul unui discurs la Cotroceni, ca intalnirea cu oficialii europeni se desfasoara la solicitarea sa, pentru a discuta "cateva din problemele de actualitate pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana".

Asadar, pe agenda discutiilor se afla raportul suplimentar MCV, solicitat de Comisia Europeana, dupa evenimentele din 3-6 iulie.

De asemenea, Traian Basescu a declarat ca intentioneaza sa reitereze, la Bruxelles, pozitia Romaniei in legatura cu aderarea la spatiul Schengen si ca va solicita o accelerare a procedurii pentru finantarea Extreme Light Infrastructure (ELI), un proiect de cercetare derulat la Institutul de la Magurele. Presedintele Romaniei intentioneaza sa reia si discutia cu privire la posibilitatea extinderii cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene.

Comisia Europeana: Vom face un bilant al situatiei din Romania

Intalnirea dintre presedintele Romaniei si oficialii europeni a fost anuntata, in urma cu o saptamana, si de purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.

Ea a precizat ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se vor intalni cu Jose Manuel Barroso separat, la 14 si respectiv, 17 septembrie.

"Presedintele Barroso a intervenit in mod repetat, in ultimele luni, in contextul ingrijorarilor privind statul de dreptul si disputele constitutionale din Romania. Intalnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilant al situatiei, tinand cont de faptul ca Comisia pregateste un raport la sfarsitul acestui an dupa raportul MCV" din iulie, a explicat Hansen.

Jose Manuel Barroso: Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei

Intrevederile se inscriu totodata "in buna traditie a presedintelui Comisiei de a avea consultari cu toti sefii de stat si de guvern", a mai precizat purtatorul de cuvant al institutiei.

#intalnire Basescu Barroso, #vizita Basescu Bruxelles , #Comisia Europeana