Comisarii europeni s-au distrat de 9 mil. euro

Joi, 02 Iunie 2011, ora 14:26
2082 citiri
Comisarii europeni s-au distrat de 9 mil. euro

Pe "factura" Comisiei Europene din ultimii patru ani apar calatorii cu avioane private, vacante de lux, petreceri si cadouri de peste 9 milioane euro, conform NewsIn.

Acest lucru a fost scos la iveala de o ancheta a Biroului de Jurnalism de Investigatie.

Comisarii au calatorit cu limuzine, au stat in hoteluri de cinci stele si au impartit cadouri scumpe, inclusiv bijuterii de la Tiffany, in timp ce statele pe care le reprezinta se confrunta cu reduceri bugetare.

Ancheta Biroului de Jurnalism de Investigatie, ale carei rezultate au fost publicate de Daily Telegraph, arata ca peste 7,5 milioane de euro au fost cheltuiti pe deplasari ale comisarilor cu avioane private, intre 2006 si 2010.

Inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Catherine Ashton, a fost criticata vehement dupa ce s-a aflat ca a cerut un avion privat la mai putin de 100 de zile dupa ce a fost investita in functie.

Zeci de mii de euro au fost cheltuiti si pentru cazarea comisarilor in statiuni de lux din locuri exotice, precum Papua Noua Guinee, Ghana si Vietnam.

Comisia a mai dat peste 300.000 de euro pentru petreceri, inclusiv un eveniment la Amsterdam, care a costat 75.000 de euro si care a fost descris ca "o noapte plina de minuni, ca nicio alta", scrie Daily Telegraph.

Cei care au luat cuvantul la evenimentele organizate de CE au fost rasplatiti cu daruri costisitoare, precum butoni, stilouri deosebite sau bijuterii de la Tiffany.

Cifrele arata si ca presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a cheltuit, in septembrie 2009, 28.000 de euro pentru un sejur de patru nopti la hotelul Peninsula din New York.

Barroso a stat la hotelul de cinci stele, unde apartamentele costa 780 de euro pe noapte, cu un anturaj de opt asistenti, care l-au insotit la summitul ONU pentru clima. In nota de plata a fost inclusa inchirierea unor sali de sedinta si mai multor echipamente.

Suma este de aproape trei ori mai mare decat limita de 275 de euro de persoana pe noapte stabilita pentru angajatii CE pentru deplasarile la New York.

Contactata, Comisia a explicat ca a depasit plafonul stabilit din motive rezonabile - pretul cazarii la New York a crescut mult in marja Adunarii Generale a ONU.

Ancheta arata si ca membrii CE, alaturi de familiile lor, au petrecut in 2009 vacante in hoteluri de cinci stele din Papua Noua Guinee si Ghana, platite de Comisie.

La un moment dat, o delegatie de 44 de angajati ai Comisiei Europene au fost dusi la un hotel de cinci stele din Vietnam, Palm Garden, pentru un eveniment vizand "facilitatea cooperarii interne".

Pe langa facturile de 7,5 milioane de euro pentru cursele aeriene, Comisia Europeana a mai platit 118.000 de euro pentru limuzine care sa transporte comisarii de la o intalnire oficiala la alta.

Aceste dezvaluiri intervin la cateva zile dupa ce Comisia a cerut o crestere a bugetului cu 4,9%.  

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli comisia europeana, #viata lux, #jose manuel barosso , #stiri Jose Manuel Barosso