Cum isi evalueaza activele hoteliere cinci dintre cei mai mari proprietari pe o piata care a scazut cu peste 30%

Luni, 08 Martie 2010, ora 11:52
1134 citiri
Cum isi evalueaza activele hoteliere cinci dintre cei mai mari proprietari pe o piata care a scazut cu peste 30%

Cinci dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din tara, Josef Goschy, George Copos, Radu Enache, Mohammad Murad si Ionut Negoita, sustin ca activele hoteliere pe care le detin s-au depreciat cu o valoare cuprinsa intre 25 si 50% anul trecut fata de 2008, din cauza crizei economice.

Tranzactiile importante in industria hoteliera au lipsit in ultimul an, desi din ce in ce mai multi proprietari si-au scos la vanzare activele pentru a face rost de bani. Reperele de evaluare a unui activ hotelier pornind de la valoarea unei camere s-au modificat insa in prezent, iar antreprenorii care vor sa vanda spun ca nu au primit pana acum "pretul corect". Potrivit estimarilor ZF, daca o camera intr-un hotel de patru stele era evaluata la 180.000-200.000 de euro, in prezent, acest nivel se situeaza la o valoare in jur de 130.000 de euro.

"Acum, o camera la hotelul de patru stele Phoenicia valoreaza 130.000 de euro, in scadere cu cel putin 30% fata de acum doi ani", a declarat Mohammad Murad, care controleaza hotelul de patru stele Phoenicia din Capitala, cu afaceri estimate la 8,5 milioane de euro anul trecut, mai mici cu 35% fata de anul anterior.

Omul de afaceri de origine libaneza, presedintele grupului de firme Perla Majestic, mai detine si hotelul Phoenicia Express din Capitala, deschis anul trecut, dar si unitati pe litoral precum Majestic Mamaia, Majestic Olimp si Majestic Jupiter. "Nu as putea spune la cat se ridica valoarea activelor hoteliere pe care le detin, avand in vedere ca nu am realizat o astfel de evaluare niciodata. Cu cat ne indepartam mai mult de zonele de inters major, precum Bucurestiul sau centrul Constantei, cu atat activele hoteliere se depreciaza mai mult", spune Murad.

Proprietarul grupului Perla Majestic sustine ca in conditiile crizei deprecierea valorii unui hotel este un lucru normal, iar cel mai bun evaluator al activelor este piata, cu cat cererea este mai mica, cu atat valoarea este mai redusa si invers. "Evaluarea unui activ poate fi de tip imobiliar sau comercial. De cele mai multe ori se face o evaluare atunci cand iei un credit bancar sau cand scoti la vanzare activele", apreciaza Murad.

La 60% fata de acum doi ani

Un alt proprietar de hoteluri, omul de afaceri Josef Goschy, cu peste 3.500 de camere pe piata romaneasca, prin grupul Unita Turism, spune ca in prezent valoarea activelor hoteliere pe care le detine reprezinta doar 60% din nivelul de acum doi ani.

"In 2007, 2008 am evaluat activele hoteliere la 350 de milioane de euro, acum valoarea aceasta este mai mica cu 40%", a spus Goschy, care controleaza 25 de unitati hoteliere in tara. Anul trecut, grupul Unita Turism a avut o cifra de afaceri de 11 milioane de euro, mai putin cu 22% fata de anul anterior, si un profit de un milion de euro comparativ cu 3 milioane de euro anul anterior.

Goschy este unul dintre cei mai importanti proprietari de pe litoral prin cele trei hoteluri din Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) achizitionate la sfarsitul lui 2007 de la AVAS pentru 22 mil. euro si la care si-a majorat participatia ulterior pana la 96% pentru alte 7 mil. euro, care se adauga la alte trei unitati din Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu) si alte doua la Cap Aurora (Onix si Safir). "Scaderea tarifelor pe camera si implcit a veniturilor, pe fondul scaderii cererii, a contribuit, de asemenea, indirect la deprecierea valorii activelor hoteliere", a spus Goschy. 

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#hoteluri, # active, # piata, # depreciere , #stiri Josef Goschy