Ricul de lichiditate din pietele globale, mai mare decat socul prabusirii Greciei

Marti, 19 Mai 2015, ora 12:14
1935 citiri
Ricul de lichiditate din pietele globale, mai mare decat socul prabusirii Greciei
Foto: The Daily Mind

Un nou avertisment vine sa completeze ingrijorarea manifestata deja de reprezentantii JP Morgan Chase si fosti oficiali ai Trezoreriei americane privind riscul de lichiditate in pietele globale.

Economistul sef al Allianz, Mohamed El-Erian, crede ca investitorii subestimeaza riscul de lichiditate, efectele putand fi mai drastice decat insolventa statului elen. Lipsa lichiditatilor poate genera agitatie in piata, spune El-Erian sfatuind investitorii sa ia masuri de siguranta, relateaza reporterii CNBC.

Unde sunt banii?

"Riscul de lichiditate este si cel mai subestimat din piata. Am vazut restabilirea pretului pe piata de obligatiuni pana la un nivel care demonstreaza lipsa abundentei lichiditatilor. Este foarte ingrijorator", explica economistul sef al Allianz.

Mohamed El-Erian se alatura astfel grupului de analisti format din directorul JP Morgan Chase, Jamie Dimon, si fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, care, in ultimele luni, au tras acelasi semnal de alarma.

Pe piata americana, vanzarea masiva a unor obligatiuni cu maturitate la 10 ani a dus randamentul acestora pana la 2,3% in cursul saptamanii trecute. Intre timp, oscilatiile au reglat nivelul randamentului la 2,21%.

Pietele de capital s-au concentrat pe numerarul injectat in piata prin politicile monetare ale Bancii Centrale Europene si Bancii Centrale din China, crescand gradul de rascumpare al obligatiunilor, constata El-Erian.

Imagine deformata

In Statele Unite, companiile au anuntat ca, in aprilie, vor rascumpara de pe piata actiuni in valoare de 141 de miliarde dolari, maximul atins in cursul unei luni.

Cu o suma atat de mare injectata pe piata, El-Eria crede ca bilantul companiilor este dezechilibrat, nejustificand valoarea acestora. "Undeva pe parcurs, bilantul trebuie sa valideze aceste preturi mari", arata MohamedEl-Erian.

In opinia sa, din acest punct de vedere, Grecia reprezinta un risc sistemic mai redus pentru piete, pe masura ce economia europeana a reusit sa ia masuri de atenuare a unui astfel de soc.

Grecia a fost pe punctul de a intra in incapacitate de plata saptamana trecuta, achitand o transa de 750 milioane de euro din imprumutul FMI direct din fondul de rezerva constituit la institutia internationala.

Urmatoarea plata catre FMI trebuie facuta in cinci iunie, suma ce trebuie returnata de guvernul de la Atena fiind de 1,5 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc lichiditate piete capital, #tranzactii obligatiuni zona euro, #valoare nejustificata actiuni , #Cota de piata