A INCEPUT NUMARATOREA INVERSA. Grecia nu poate evita default-ul

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 14:37
2293 citiri
A INCEPUT NUMARATOREA INVERSA. Grecia nu poate evita default-ul

Grecia se afla in imposibiliattea de a-si rambursa datoriile, iar sistemul bancar elen este in mod cert insolvabil, potrivit unui analist bancar al Rochdale Securities.

Nici o tara, cu atat mai putin zona euro , nu vrea sa-si asume greselile statelor risipitoare, spun analistii internationali.

In opinia acestora, sistemul bancar nu este dispus sa-si dilueze castigurile prin vanzarea unor cantitati mari de capital pentru a inlocui pierderile pe care intampina in cazul in care tarile slab dezvoltate vor intra in incapacitate de plata.

Acest lucru a permis unor banci sa ia masuri defensive in incercarea de a diminua socul in momentul in care statul elen se va prabusi.

Cu toate acestea, nu exista nici o indoiala ca datoria tarilor cu probleme va fi restructurata.

Multe din tarile slab dezvoltate din zona euro nu vor fi capabile sa-si ramburseze vreodata datoria.

“Este doar o chestiune de timp. Default-ul Greciei ar putea veni mai repede decat ne asteptam”, a mai precizat analistul bancar.

In opinia acestuia, "problemele Greciei sunt prea mari pentru ca economiile puternice sa continue sa o mai imprumute.

Mai mult, lipsa unei politici clare nu face altceva decat sa agraveze situatia. Totul e pe cale sa se prabusesca”, a mai subliniat analistul Rochdale Securities, potrivit CNBC.

Citigroup Bank si JP Morgan Chase au cea mai mare expunere la criza datoriilor din zona euro, spun analistii, care mai precizeaza ca cele doua banci nu-si vor majora capitalul.

“Cel mai mare risc al CitiGroup nu vine din activitatile sale de creditare directa, ci din posibilitatea unei recesiuni prelungite in Europa, precum si de la pietele financiare europene, tulburate de criza datoriilor suverane.

“Este foarte probabil ca o noua criza financiara sa apara la orizontul Europei, ceea ce va presupune implicit noi datorii suverane si cresterea semnificativa a capitalurilor bancilor.

Exista doua banci din SUA care par sa fie expuse acestui risc, restul industriei fiind la adapost”, a mai precizat analistul bancar.

De aceea, in cadrul zonei euro, Guvernul cancelarului german, Angela Merkel, pregateste un plan de sustinere a bancilor in cazul in care Grecia intra in default.

Planul de urgent german include masuri de sustinere a sistemului bancar care poate inregistra pierderi de 50% din cauza detinerilor de obligatiuni elene, in cazul in care urmatoarea trans ape care ar urma sa o primeasca Grecie ar fi blocata.

Germania a amenintat ca va bloca ajuytorul catre statul elen in cazul in care acesta nu respecta program; de austeritate. In acest weekend, investitorul Jim Rogers spunea ca default-ul Greciei se simte din ce in ce mai puternic, insa acest lucru nu ar fi neaparat o nenorocire.

In cazul in care “nenorocirea se va intampla”, euro va cadea pentru o buna perioada de timp.

Insa, in acel moment, spune investitorul, euro ar trebui cumparat fiindca mai tarziu Europa va avea o moneda nationala foarte puternica si valoroasa.

“Pietele ar fi intr-adevar indurerate, in doliu, daca acest lucru s-ar intampla, dar in acel moment cumparati orice euro pe care il gasiti”, spunea cu cateva zile in urma investitorul Jim Rogers.

#criza, #default grecia, #plan sustinere sistem bancar, #sistem bancar, #zona euro , #stiri JP Morgan