Broker Cluj si Carpatica Invest vor fi formatori de piata pentru derivatele pe euro-leu la Sibex

Marti, 18 August 2009, ora 17:03
1592 citiri
Broker Cluj si Carpatica Invest vor fi formatori de piata pentru derivatele pe euro-leu la Sibex

Casele de brokeraj Carpatica Invest si Broker Cluj vor fi formatori de piata (market-makeri) pentru contractele derivate cu activ suport cursul euro-leu de la Bursa din Sibiu (Sibex), a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul general al operatorului de piata, Teodor Ancuta.

"Este o perioada intermediara cu SSIF Broker si Carpatica Invest. Ei vor fi market-makeri pana intra bancile, ca sa ne ajute la lichiditatea pe euro-ron", a declarat Teodor Ancuta.

"Broker Cluj va fi market-maker pentru scadenta la o luna, iar cu Carpatica speram sa clarificam maine (miercuri - n.r.) ultimele formalitati pentru a intra ca formator de piata pentru scadenta la trei luni", a adaugat seful bursei sibiene.

Broker Cluj si-a inceput activitatea ca market-maker de la inceputul acestei saptamani.

Sibex anunta inca din luna martie ca doua banci sunt interesate sa intre ca formatori de piata pe derivatele valutare euro/leu.

Recent, seful bursei sibiene a reconfimat interesul manifestat de cele mai mari banci de pe piata romaneasca - BCR si BRD - de a intra pe aceasta piata, dar numai dupa lansarea noii platforme de tranzactionare.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivative, actiuni, titluri de stat sau energie, precum si cu certificate de emisie de CO2.

Formatorii de piata au intrat pe piata Sibex in martie anul trecut, prin derularea unui program pilot, iar in octombrie au primit avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In privinta derivatelor valutare euro/leu, piata a fost formata o buna perioada de casa de brokeraj WBS Romania, care a activat ca market-maker si pe contractele avand ca suport actiuni Erste Bank.

Formatorul de piata (market-maker) reprezinta un participant individual desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.

Formatorii de piata sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permanenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brokeraj, # derivate, # sibex, # bursa , #stiri JP Morgan