Efectul JPMorgan dispare: Investitorii isi pierd interesul pentru bonduri romanesti

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 11:01
1608 citiri
Efectul JPMorgan dispare: Investitorii isi pierd interesul pentru bonduri romanesti

Cererea suplimentara pentru obligatiuni emise de Romania, generata de includerea acestora intr-un indice al JPMorgan pentru pietele emergente, va fi limitata, intrucat investorii si-au majorat deja detinerile cu 3,5 miliarde de dolari pana in ianaurie, apreciaza analistii bancii americane.

JPMorgan estima ca masura urma sa atraga noi investitii de 2 miliarde de dolari in titluri romanesti, ca urmare a includerii incepand, de la 1 martie, a trei tipuri de obligatiuni romanesti, denominate in lei, in indicele GBI-EM, se arata intr-o nota de cercetare a bancii, citata de Bloomberg.

"Investitorii si-au crescut deja expunerea pe obligatiunile Romaniei si ne asteptam ca cererea suplimentara rezultata de pe urma includerii in indice sa fie limitata. Eventuala includere a altor obligatiuni ale Romaniei, in functie de lichiditate, ar putea spori cererea", noteaza analistii JPMorgan.

Obligatiunile Romaniei denominate in lei si moneda nationala au evoluat pozitiv incepand din ianuarie, dupa ce JPMorgan a anuntat ca trei tipuri de titluri romanesti sunt eligibile pentru includerea in indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri romanesti sunt eligibile pentru intrarea intr-un indice al Barclays pentru piete emergente, potrivit analistilor Societe Generale.

Leul s-a apreciat cu 2,1% fata de euro in acest an, pe locul sapte ca evolutie in randul a peste 20 de monede din tari emergente urmarite de Bloomberg. Randamentul obligatiunilor Romaniei cu scadenta in 2016 a coborat la 5,73% la o licitatie la mijlocul lunii februarie, fata de 6,03% la o emisiune cu maturitate similara pe 10 ianuarie.

Detinerile investitorilor straini de datorie emisa de Romania au ajuns in februarie la 20%, de la 5% in noiembrie, potrivit JPMorgan.

Interesul sporit din partea investitorilor a ajutat Ministerul Finantelor sa imprumute suma record de 11,3 miliarde de lei in ianuarie, in moneda locala, pe langa vanzarea de obligatiuni de 503 milioane de euro de asemenea pe piata romaneasca. Guvernul a imprumutat si in februarie mai mult decat avea planificat, 4,03 miliarde de lei, fata de 3,7 miliarde de lei. Pe pietele internationale, Romania a atras in februarie 1,5 miliarde de dolari.

Obligatiunile in lei ale Romaniei cu scadenta in octombrie 2015, ianuarie 2016 si iulie 2017 sunt eligibile pentru a fi incluse in componenta indicelui JPMorgan pe parcursul unei perioade care se incheie in mai, potrivit unei note JPMorgan.

Ponderea finala anticipata in indicatorul GBI-EM Global Diversified este de 0,87%. In prezent, ponderea Romaniei este de 0,29%, a declarat un purtator de cuvant al JPMorgan, ca raspuns la intrebari transmise de Bloomberg.

JPMorgan a revizuit in urcare estimarea de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 0,8% la 1,5%, adaugand ca exista riscuri legate de "incertitudinea din jurul unui nou acord cu FMI".

#JPMorgan obligatiuni romanesti, #JPMorgan indice banci romanesti, #JPMorgan obligatiuni emise Romania , #stiri JP Morgan