JP Morgan va rascumpara obligatiuni guvernamentale grecesti de la fondurile de pensii

Vineri, 25 Mai 2007, ora 09:51
982 citiri

Banca de investitii JP Morgan a anuntat ca a ajuns la un acord de principiu cu fondul de compensare North Asset Management in vederea rascumpararii obligatiunilor guvernamentale grecesti de la fondurile de pensii, dupa o luna de scandaluri financiare si greve legate de acestea, informeaza AP.

JP Morgan a subscris obligatiuni structurale guvernamentale grecesti in valoare de 280 milioane euro (376 milioane dolari) dupa care le-a vandut, in februarie, catre North Asset Management, la pretul de 92,95 procente din valoarea nominala.

Obligatiunile au fost cumparate, ulterior, de fondurile grecesti de pensii la un pret marit, pe bursa.

Acordul recent dintre JP Morgan si fondul de compensare North Asset Management prevede ca obligatiunile vor fi rascumparate direct de la fondurile de pensii la pretul la care acestea le-au cumparat, urmand sa fie absorbite orice pierderi dintre pretul de emitere si cel final, estimate la aproximativ 20 milioane euro (27 milioane dolari).

In ultimele luni, acest subiect a dominat media locala si a condus la schimbarea ministrului Muncii, la greve, la inchiderea a doua case de brokeraj din Grecia si Cipru si la suspendarea partiala a o treime din celelalte societati de intermedieri financiare locale.

Sindicatele au acuzat guvernul de permisiunea acordata managementului fondurilor de pensii garantate de stat de a face investitii in obligatiuni si alte titluri cu grad ridicat de risc, fapt care ar putea conduce la pierderi de venituri.

'Suntem total nemultumiti de modul in care fondurile de pensii au fost conduse. Este un scandal, fiind o problema de transparenta, de o politica principiala si de supraveghere democratica', a declarat Yiannis Panagopoulos, liderul celei mai mari uniuni sindicale din Grecia, GSEE.

Ministerul de Finante a promis sa faca o revizuire generala a legislatiei referitoare la investitii.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)