Pensionarii, noua tinta a marilor banci

Marti, 17 Mai 2011, ora 18:29
1923 citiri
Pensionarii, noua tinta a marilor banci

Goldman Sachs, Deutsche Bank si JP Morgan Chase vor sa ajute investitorii sa parieze pe moartea pensionarilor, prin vanzarea unor obligatiuni garantate prin asigurarile facute de fondurile de pensii fata de riscul ca clientii lor sa traiasca mai mult decat s-au asteptat, relateaza Bloomberg.

Fondurile de pensii, cu active de peste 23.000 de miliarde de dolari, cumpara asigurari pentru riscul ca membrii lor sa traiasca peste asteptari.

Bancile vor sa castige comisioane prin crearea unor obligatiuni si alte instrumente financiare garantate prin aceste asigurari, pe care sa le vanda investitorilor.

Partea grea este gasirea cumparatorilor interesati sa astepte si 20 de ani pentru profita de astfel de plasamente.

"Bancile cauta tot mai mult sa ofere solutii derivate", a declarat Nardeep Sangha, director general la Abbey Life Assurance, divizie din Londra a Deutsche Bank care ajuta fondurile de pensii sa administreze riscul legat de longevitatea clientilor.

Provocarea este de a face atractiva maturitatea lunga a riscurilor pentru investitori, inclusiv pentru fonduri suverane de investitii si fonduri private de investitii, a adaugat Sangha.

Pe masura ce asiguratorii ajung la limita in privinta asigurarilor pentru fondurile de pensii, companii precum JP Morgan si Prudential au format anul trecut un grup de tranzactionare pentru a infiinta si standardiza o piata secundara pentru asa-numitele riscuri de longevitate.

De asemenea, sunt infiintati indici care masoara ratele de mortalitate si instrumente financiare prin care fondurile de pensii sa plateasca prime fixe investitorilor, in schimbul acoperirii riscului neindeplinirii prognozelor.

Swiss Reinsurance, al doilea mare reasigurator la nivel mondial, a vandut in decembrie primele obligatiuni de longevitate, in ceea ce a numit "un caz test" de vanzare a riscurilor pe pietele de capital.

Goldman Sachs, cu sediul in New York, si Deutsche Bank, din Frankfurt, au infiintat companii de asigurari care se angajeaza sa plateasca pensii, daca beneficiarii traiesc peste o anumita varsta. In schimb, aceste companii primesc o parte din activele planului de pensie.

Aceste banci, precum si Morgan Stanley, Credit Suisse Group si UBS cauta solutii sa vanda instrumente financiare garantate prin astfel de asigurari investitorilor.

"In ultima instanta, capacitatea de reasigurare a riscurilor de longevitate se va termina, iata de ce este imperativ ca piata sa se dezvolte. Canalul evident este cel al pietelor de capital", a aratat Sangha.

Progresele realizate de medicina si stilul de viata mai sanatos au facut mai dificila estimarea duratei de viata de catre fondurile de pensii.

Speranta de viata din Marea Britanie, de exemplu, creste anual cu una-trei luni, potrivit companiei de asigurari Aegon.

Fiecare an care se adauga la speranta de viata creste necesarul de fonduri pentru pensii cu 4%, potrivit unui raport publicat in martie de Aegon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#banci, #investitii, #pensionari, #vanzare obligatiuni, #fonduri pensii , #stiri JP Morgan