Scenariu de cosmar: Capitalismul e in pragul falimentului?

Marti, 23 August 2011, ora 08:05
1531 citiri
Scenariu de cosmar: Capitalismul e in pragul falimentului?

Capitalismul trece printr-o criza adanca. Aceasta este cauzata de esecul companiilor multinatinationale, care au acaparat puterea economica mondiala, creand monopoluri si legi proprii, diferite de ale statelor. 

Corporatiile s-au extins, fara a mai putea fi controlate, iar acum criza le doboara ca urmare a imputinarii resurselor naturale si a fortelor invizibile, care au actionat in spatele acestora.

Cauza principala a crizei recente este esecul principiului economic dominant - capitalismul global corporatist, potrivit unei analize AlterNet.

Traim in vremuri interesante. Economia globala se face tandari. Alegatorii din Statele Unite ii urasc pe toti politicienii si exista tulburari politice in intreaga lume. Cauza principala a acestor tulburari pare sa fie esecul capitalismului.

Lumea moderna este condusa de corporatii multinationale si guvernata de o ideologie in care corporatistii sunt o categorie speciala de oameni, motivata doar de propriul interes.

Corporatiile cauta sa optimizeze randamentul capitalului folosind parghia productivitatii si platind sume cat mai mici posibile pentru taxe si forta de munca. Exista cinci factori care sunt responsabili pentru esecul capitalismului global corporatist.

In primul rand, corporatiile sunt prea mari. Traim in epoca corporatiilor gigant. Cea mai mare este JP Morgan Chase, care are active de 2.000 de miliarde de dolari, 240.000 de angajati si birouri in 100 de tari.

Marile corporatii au creat monopoluri, care au adus o birocratie enorma. Acestea au devenit inflexibile si dificil de gestionat.

In al doilea rand, corporatiile globale dispretuiesc societatea civila. Multinationalele au dezvoltat propriul lor cod etic si de viziune asupra lumii, diferit de al oricarui stat al lumii.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#capitalism, #faliment, #bani, #economie , #stiri JP Morgan