Trei miliarde de euro, pretul de pornire al aeroportului din Praga

Marti, 19 August 2008, ora 15:06
1293 citiri
Trei miliarde de euro, pretul de pornire al aeroportului din Praga

Guvernul ceh va selecta, pana la sfarsitul anului, o banca de investitii care sa se ocupe de vanzarea prin licitatie a intregului pachet de actiuni al aeroportului din Praga, in 2009, la un pret de pornire de trei miliarde de euro.

Bancile pot depune oferte pana la 29 august, urmand ca din cele cinci institutii selectate sa fie desemnata una pana la sfarsitul anului, potrivit cotidianului britanic Telegraph.

Credit Suisse, institutia de credit care a consiliat guvernul Ungariei la vanzarea a 75% din actiunile aeroportului din Budapesta, pentru 1,65 miliarde euro, a efectuat, la cererea autoritatilor, un studiu privind potentialul aeroportului din Praga. Banca a evaluat aeroportul din Cehia la 2,4-2,8 miliarde euro.

Printre competitorii Credit Suisse pentru organizarea licitatiei se afla grupurile financiare JP Morgan, Deutsche Bank, Morgan Stanley si Citigroup.

Profitul aeroportului inainte de calcularea dobanzii, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) a fost de circa 100 milioane euro in 2007, iar traficul aerian a totalizat 12,4 milioane pasageri.

Conform estimarilor, oficialii cehi au fost contactati de aproxmativ 65 de posibili cumparatori, incluzand operatorii de aeroporturi Aeroports de Paris, Abertis sau Fraport, banca australiana Macquarie, fonduri de pensii din Canada si Australia sau fonduri suverane (aflate in proprietatea unor state).

O parte a companiilor respective sunt interesate si de achizitia unor aeroporturi aflate in proprietatea Autoritatii Britanice pentru Aeroporturi (British Airports Authority - BAA).