Cadbury face un nou efort de respingere a ofertei Kraft

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 11:37
1257 citiri
Cadbury face un nou efort de respingere a ofertei Kraft

Cadbury face un nou efort pentru respingerea ofertei ostile de preluare inaintata de grupul american Kraft Foods, compania britanica raportand marti vanzari bune pentru 2009, in urcare cu 5% fata de 2008, cresterea marjei operationale la 13,5% si majorarea dividendelor cu 10%.

 

Cadbury a reiterat, intr-un document publicat marti, ca oferta Kraft este "derizorie", ca subevalueaza compania intr-o proportie mai ridicata decat orice alta tranzactie din sectorul ciocolatei si ca valoarea companiei a crescut de la lansarea ofertei de 17 miliarde de dolari, in septembrie 2008, precizeaza Mediafax.


"Performantele noastre au fost exceptionale in 2009. Am generat o crestere buna a veniturilor in pofida celor mai dificile conditii economice din ultimii 80 de ani", a declarat directorul general al Cadbury, Todd Stitzer.


Actiunile Cadbury au depasit saptamana trecuta pentru prima data pretul oferit de Kraft si au inchis sedinta bursiera de luni la 781 pence pe unitate, fata de cei 762 pence pe unitate propusi de grupul american actionarilor.


Marti, titlurile companiei britanice au deschis in scadere cu doi pence, la 779 pence pe unitate.


Actionarii Cadbury nu par entuziasmati de propunerea Kraft si sustin ca "o oferta castigatoare" ar trebui sa depaseasca pretul de 800 pence pe actiune.


Cadbury a anuntat marti, in documentul amintit, ca vanzarile au crescut cu 5% anul trecut, avansul accelerand la 6% in semestrul al doilea.


Totodata, compania precizeaza ca marja operationala a fost de 13,5%, depasind prognoza de 13,3%, iar dividendele aferente anului 2009 vor creste cu 10%.


Presedintele Cadbury, Roger Carr, a respins oferta Kraft si a pus la indoiala capacitatea directorului genral al grupului ameriacn, Irene Rosenfeld, de a majora pretul oferit, dupa ce miliardarul american Warren Buffett, cel mai important actionar al Kraft, a sfatuit gigantul american sa nu "supraliciteze" pentru compania britanica.


In cursa pentru achizitia Cadbury s-ar putea inscrie si grupul italian Ferrero, care discuta, potrivit presei internationale, lansarea unei oferte in parteneriat cu compania americana Hershey.


Gigantul elvetian Nestle a anuntat categoric ca nu este interesat de preluarea companiei britanice.


Lupta pentru controlul Cadbury a dobandit o latura sociala in Marea Britanie, unde multe voci reclama vanzarea uneia dintre cele mai performante companii locale catre actionari straini.


Comisia Europeana a avizat saptamana trecuta o posibila achizitie a Cadbury de catre Kraft, dar a impus grupului nou format sa vanda fabricile de ciocolata si produse zaharoase detinute in prezent de compania britanica in Romania si Polonia. Cadbury detine o unitate de productie la Bucuresti, fosta Kandia-Excelent.

 

#Cadbury, # kraft, # oferta, # preluare , #stiri Kraft Foods