Kraft va cumpara Cadbury pentru 11,9 miliarde de lire sterline

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 15:16
2095 citiri
Kraft va cumpara Cadbury pentru 11,9 miliarde de lire sterline

Kraft Foods si Cadbury au anuntat marti ca au incheiat un acord in urma caruia gigantul american va cumpara producatorul britanic de ciocolata pentru 11,9 miliarde lire sterline (13,5 miliarde euro), formand astfel cel mai mare grup de dulciuri si cofetarie din lume, transmite Reuters. 

Cadbury a respins constant oferta anterioara, de 10,5 miliarde lire sterline, lansata in toamna anului trecut de Kraft, precizeaza Mediafax.

Insa directorul general al Kraft Foods, Irene Rosenfeld, presedintele Cadbury, Roger Carr, si directorul general al companiei britanice, Todd Stitzer, au negociat intens luni, pana tarziu in noapte, pentru a incheia o intelegere amicala inainte de expirarea termenului limita al ofertei grupului american, care ar fi avut loc marti, potrivit surselor citate de Reuters.

Cele doua parti au purtat discutii pe baza mai multor posibile oferte, pretul ajungand la un moment dat pana la 850 pence pe actiune, fata de oferta veche de 769 pence.

Pretul la care s-a semnat acordul, negociat pana in ultimul moment, este de 840 pence pe actiune cash si capital, plus un dividend special de 10 pence pe actiune destinat actionarilor Cadbury.

Cea mai mare parte a majorarii pretului, sau chiar toata diferenta de la 10,5 miliarde de lire la 11,7 miliarde lire va fi platita in numerar, pentru a multimi actionari Kraft, printre care se numara miliardarul Warren Buffett, care s-au opus emiterii de actiuni noi pentru a cumpara Cadbury.

Una dintre sursele citate a declarat ca Kraft i-a oferit lui Carr functia de presedinte a noului grup, si lui Stitzer oportunitatea de a ramane la sefia Cadbury dupa incheierea fuziunii, insa niciunul dintre cei doi nu s-a decis inca daca va accepta.

"Discutiile sunt intr-o etapa avansata si va fi foarte dificil pentru Cadbury sa nu recomande actionarilor o vanzare apropiata de 850 pence pe actiune", a afirmat o alta sursa.

Rosenfeld a "colindat" Londra saptamana trecuta, vizitand mai multi actionari Cadbury, cei mai multi dintre acestia cerand un pret mai mare pentru pachetele de actiuni detinute.

Discutiile directe cu managementul Cadbury au inceput dupa ce Rosenfeld a adunat comentariile actionarilor, potrivit surselor citate. Ambele companii au refuzat sa comenteze informatiile.

Noua oferta, acceptata unanim de conducerea Cadbury, este compusa dintr-o componenta cash de 500 pence pe actiune si o compoennta de capital, de 0,1874 actiuni noi Kraft pentru fiecare titlu Cadbury. Oferta anterioara avea o comopnenta cash de doar 300 pence pe actiune, plus 0,2589 titluri Kraft pentru fiecare actiune Cadbury.

Miliardarul american Warren Buffett, care detine 9,4% din actiunile Kraft, a avertizat grupul sa nu angajeze in achizitia Cadbury o componenta prea mare de capital.

Astfel, grupul american va emite 265 de milioane de actiuni noi pentru a finaliza tranzactia cu actionarii Cadbury, in loc de intentia initiala de a emite 370 de milioane de unitati.

Rosenfeld anticipeaza economii de cel putin 675 milioane de dolari pe an incepand din al treilea an fiscal de la finalizarea fuziunii, dar Kraft nu a facut nicio precizare legata de soarta celor 46.000 de angajati ai Cadbury.

Sindicatele angajatilor Cadbury s-au opus preluarii companiei de catre un investitor strain si se tem de concedieri masive, iar mai multi politicieni s-au implicat in chestiune, inainte de alegerile generale din acest an.

Felicity Loudon, descendenta de a patra generatie a familiei fondatoare a Cadbury, s-a aratat consternata ca emblematicul producator de ciocolata, cu o traditie de 186 de ani, va fi inglobat de Kraft. Ea considera ca noul proprietar va reduce numarul de angajati si ca "ciocolata Cadbury nu va mai avea niciodata acelasi gust".

Fuziunea dintre Kraft si Cadbury a fost deja avizata de autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene, cu conditia ca grupul nou format sa vanda fabricile de ciocolata si produse zaharoase din Romania si Polonia ale companiei britanice, pentru a nu beneficia de o pozitie dominanta pe aceste piete.

Cadbury detine o unitate de productie la Bucuresti, fosta Kandia-Excelent.

Kraft Foods este prezenta pe piata romaneasca din anul 1994, cand Kraft Foods International din Statele Unite a achizitionat fabrica Poiana Produse Zaharoase din Brasov.

 

#acord, #actiune, #cadbury, #fuziune, #kraft, #pret , #stiri Kraft Foods