Multinationalele pleaca din Romania

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 11:12
2233 citiri
Multinationalele pleaca din Romania

Mai mult de 25 de unitati de productie detinute de multinationale au oprit investitiile in Romania si au inchis fabricile, preferand sa transfere activitatea catre alte locatii aflate in afara tarii. 

3.000 de angajati au fost afectati de relocarea activitatii, acestia fiind disponibilizati, iar analistii avertizeaza ca valul concedierilor nu se va opri aici.

"Inchiderea de fabrici este o tendinta in derulare de mai multi ani in Romania. Acest aspect este deosebit de dureros, tinand cont de faptul ca in comparatie cu alte tari nivelul industriei locale este slab.

Ne asteptam la un nou val de inchideri de fabrici in toate industriile in 2011, iar principala problema este ca, tinand cont de investitiile straine directe mici si eficienta limitata de a atrage noi investitori, Romania risca sa piarda potentialul de centru industrial al Europei", a declarat Michael Weiss, vicepresedinte si partener al companiei de consultanta manageriala A.T. Kearney, pentru Ziarul Financiar.

Coca-Cola a mutat anul trecut productia de la Iasi, fabrica in care lucrau 75 de persoane, in Republica Moldova, in timp ce producatorul ciocolatei Poiana, Kraft Foods s-a mutat din Brasov in Bulgaria.

Un alt exemplu de companie care paraseste Romania este Bunge, liderul pietei locale de ulei vegetal, care detine brandurile Unisol si Floriol a inchis fabrica Muntenia din Capitala, acum cinci ani, si apoi a oprit activitatea in unitatile din Oradea si Iasi.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#multinationale, #investitii, #directe, #relocari , #stiri Kraft Foods