Concurenta investigheaza Lafarge Romania

Vineri, 22 Mai 2009, ora 10:47
2933 citiri
Concurenta investigheaza Lafarge Romania

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie asupra Lafarge Ciment (Romania) privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre compania producatoare de ciment, controlata de producatorul francez de materiale de constructii Lafarge, a anuntat, joi, institutia.

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la sediul central al companiei, precum si la cele doua puncte de lucru de la Hoghiz si Medgidia, se arata intr-un comunicat al Consiliului, precizeaza Mediafax.

Investigatia a fost declansata in urma unei plangeri inaintata autoritatii de concurenta privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Lafarge Ciment (Romania) pe piata sortimentului de ciment CEM I 52,5R.

"Consiliul Concurentei are un singur mesaj pentru agentii economici: trebuie sa respecte regulile jocului.

Vom folosi toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a veni in sprijinul consumatorilor, prin mentinerea unui mediu concurential", a declarat, in comunicat, presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie, se arata in comunicat.

Consiliul precizeaza ca inspectia inopinata este unul dintre instrumentele legale des folosite de institutie in cadrul investigatiilor declansate, fiind cel mai eficient instrument de obtinere a unor dovezi privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta. Institutia adauga ca si Comisia Europeana apeleaza la acest instrument, in cadrul investigatiilor pe care le declanseaza.

Potrivit datelor patronatului industriei de profil CIROM, productia locala de ciment a urcat anul trecut cu 6%, de la 10,06 milioane de tone la 10,7 milioane tone. Valoric, piata a crescut cu 20%, de la 2,73 miliarde lei la 3,28 miliarde lei.

Lafarge concureaza pe piata locala a cimentului cu alti doi mari producatori la nivel mondial, HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).

Grupul francez este prezent pe piata romaneasca din 1997, activand pe segmentele cimentului, cu cea mai mare pondere in totalul afacerilor, agregate si betoane si gips-carton.

Anul trecut, afacerile consolidate ale Lafarge in Romania s-au majorat cu 20%, de la 400 milioane de euro la 480 milioane de euro.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #ciment, #concurenta, #lafarge, #romania , #stiri Lafarge