Lafarge: piata constructiilor va reveni pe crestere in S2

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:21
2158 citiri
Lafarge: piata constructiilor va reveni pe crestere in S2

Piata constructiilor din Romania va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, influentata printre altele de masurile luate de autoritati pentru stimularea economiei si inceperea proiectelor mari de constructii, a declarat pentru MEDIAFAX seful Lafarge Ciment (Romania), Philippe Questiaux.

"Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, in conditiile in care primul semestru va fi in continuare dificil, din cauza lipsei proiectelor noi. Potrivit statisticilor, piata si-a oprit deteriorarea inca din trimestrul patru al anului trecut", a afirmat Questiaux, presedintele-director general al companiei.

Lafarge Ciment (Romania) este cea mai importanta companie controlata de producatorul francez de materiale de constructii Lafarge in Romania, alte operatiuni vizand segmentele de agregate, betoane si gips-carton.

Questiaux a afirmat ca factorii care vor contribui la revenirea pietei sunt stabilizarea politica, masurile luate de Executiv pentru repornirea economiei, inceperea proiectelor mari de constructii anuntate, dar si atragerea de fonduri europene.

"Increderea este extrem de importanta pentru afacerea noastra", a spus reprezentantul Lafarge. Printre problemele cu care se confrunta in prezent producatorii de materiale de constructii se numara inflatia, instabilitatea financiara a unor clienti si cresterea unor costuri, precum cele energetice.

"Multi afirma ca noua organizare a sectorului energetic din Romania (infiintarea celor doua companii energetice nationale, n.r.) ar putea cauza majorari ale preturilor", a afirmat reprezentantul Lafarge.

Lafarge contracteaza electricitatea prin intermediul unui trader local, dar are in vedere, pe termen lung, contructia unei unitati proprii de productie. Decizia pentru o asemenea investitie va fi influentata, printre altele, de evolutia preturilor la energie.

Questiaux a afirmat ca piata cimentului, cel mai important segment al afacerii Lafarge in Romania, s-a diminuat cu 25-27% anul trecut, in volum.

Potrivit datelor publicate de grup, volumul vanzarilor de ciment ale Lafarge in Romania a coborat in 2009 cu 34,4%, din cauza scaderii cererii ca urmare a crizei economice, dar preturile au avut o evolutie stabila.

Totodata, grupul anticipeaza pentru 2010 o crestere cuprinsa intre 0-5% a volumului vanzarilor de ciment din Romania, la preturi mai mari sau egale cu cele din 2009. Reprezentantul Lafarge a precizat, fara sa ofere cifre, ca vanzarile de agregate si betoane au fost foarte afectate anul trecut, insa segmentul de gips-carton a avut o evolutie pozitiva.

In 2008, afacerile Lafarge in Romania s-au majorat la nivel consolidat (ciment, agregate, betoane, placi de gips-carton) cu 20%, de la 400 milioane euro la 480 milioane euro.

Printre cele mai importante masuri anticriza luate de Lafarge anul trecut in Romania se numara reducerea costurilor, externalizarea unor activitati si servicii non-strategice si optimizarea bugetului de HR.

Piata locala a cimentului este disputata de trei dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial, Lafarge, HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#lafarge, #constructii, #piata, #crestere , #stiri Lafarge