Lafarge vinde divizia de materiale pentru acoperisuri, pentru 2,4 mld. euro

Marti, 05 Decembrie 2006, ora 03:56
928 citiri

Grupul francez Lafarge va vinde divizia de materiale de constructii pentru acoperisuri fondului european de investitii PAI Partners, valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,4 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Reuters.Cel mai mare producator mondial de ciment a aratat, in comunicat, ca valoarea stipulata este de noua ori mai mare decat profitul inainte de deducerea dobanzilor, a impozitelor, a deprecierii si a amortizarii, estimat pentru anul 2006.

Vanzarea diviziei va avea un impact pozitiv asupra castigului generat de actiunile Lafarge in anul 2007, se spune in comunicat.

Pretul include suma de 1,96 miliarde de euro, care va fi platita sub forma de numerar pentru achizitia propriu-zisa a actiunilor diviziei Lafarge, valoarea contabila a capitalului companiei fiind de 1,7 miliarde de euro.

De asemenea, cumparatorul va prelua datoriile diviziei, in valoare de aproximativ 420 milioane de euro.

Potrivit termenilor acordului, Lafarge va renunta in totalitate la aceasta divizie, urmand sa achizitioneze ulterior o participatie de 35% la noua companie de materiale de constructii pentru acoperisuri, pentru 215 milioane de euro, a declarat un purtator de cuvant al grupului francez.

Lafarge si-a luat angajamentul de a pastra o participatie minoritara la producatorul de materiale de constructii pentru acoperisuri, iar grupul francez va avea in continuare mai multi reprezentanti la conducerea noii companii.

Activitatea diviziei Lafarge de materiale de constructii pentru acoperisuri a fost afectata in ultimii ani de scaderea preturilor pe piata germana, iar decizia grupului francez de a vinde aceasta unitate face parte dintr-o strategie mai ampla de majorare a profiturilor, anuntata in luna februarie.

Lafarge intentioneaza sa isi diminueze costurile cu aproximativ 400 milioane de euro pana in anul 2008 si sa isi majoreze volumul lichiditatilor cu 1,5 miliarde de euro in urmatorii trei ani, prin vanzarea unor active implicate in activitatile secundare ale grupului.

Operatiunile grupului francez Lafarge sunt reprezentate in Romania de Lafarge Ciment, Lafarge Agregate si Betoane, Lafarge Arcom Gips si partenerii din domeniul materialelor pentru acoperisuri Bramac Sisteme de Invelitori si Schiedel Sisteme de Cosuri.

Lafarge Ciment detine trei unitati de productie, la Medgidia (judetul Constanta), Hoghiz (judetul Brasov) si Targu Jiu (judetul Gorj).

Cotatia actiunilor Lafarge s-a plasat la 108,3 euro la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri, 1 decembrie.

Mediafax