Scade pretul cimentului - 18 Octombrie 2005

Marti, 18 Octombrie 2005, ora 05:43
1080 citiri

Pretul cimentului produs de Lafarge, Holcim si Carpatcement a scazut in ultimele luni cu 6%, informeaza un comunicat al Consiliului Concurentei.

A"In perioada mai-august a anului curent, pentru sortimentele de ciment cele mai vandute, care au facut obiectul analizei raportului de investigatie, producatorii au inregistrat o scadere medie a preturilor de circa 6%, scadere considerata a fi semnificativa in conditiile in care, la momentul actual, pretul materialelor de constructii inregistreaza un trend ascendentA", precizeaza comunicatul.

Consiliul Concurentei s-a autosesizat in 2001 si a declansat o investigatie pe piata cimentului din Romania, ca urmare a semnalelor din piata cu privire la cresterea substantiala si simultana a preturilor practicate de producatorii de ciment. Din analiza comportamentului producatorilor a rezultat ca intre acestia exista o intelegere de tip cartel.

In luna mai 2005, societatile Lafarge, Holcim si Carpatcement au fost sanctionate cu amenzi totale in valoare de circa 30 milioane euro. Amenzile aplicate au fost platite integral de catre cei trei producatori. Ulterior finalizarii investigatiei Consiliului Concurentei, masurile luate de autoritatea de concurenta au avut ca efect desfiintarea Sectiunii Ciment din cadrul Asociatiei Patronale a Cimentului CIROM, pentru eliminarea posibilitatii intrunirii intr-un cadru restrans a celor trei producatori, precum si reducerea preturilor la principalele tipuri de ciment.

In replica, cei trei producatori de ciment resping afirmatiile Consiliului Concurentei. Companiile explica scaderea pretului cimentului cu 6% prin concurenta de pe piata.

Averea