Vanzarile Lafarge in Romania au cazut anul trecut cu 34%, insa preturile au stagnat

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 11:16
1190 citiri
Vanzarile Lafarge in Romania au cazut anul trecut cu 34%, insa preturile au stagnat

Grupul francez de materiale de constructii Lafarge a inregistrat anul trecut o scadere a vanzarilor pe piata romaneasca cu 34%, in conditiile prabusirii pietei constructiilor, insa a precizat ca "preturile au ramas stabile", potrivit raportului financiar publicat vineri.

Grupul nu da, insa, detalii referitoare la volumul afacerilor sau la rezultatul financiar pentru piata din Romania, unde este unul din cei trei mari jucatori, alaturi de HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).

"In Romania, volumele au scazut cu 34%, ca urmare a scaderii cererii din cauza crizei economice, in timp ce preturile au ramas stabile", se spune in raportul financiar.

Pe activitatea de ciment, vanzarile din Romania au scazut cu 34,8%, din care 34,4% ca efect al scaderii volumelor, iar 0,4% reprezinta alte efecte.

"In Romania, scaderea volumelor a avut ca rezultat un profit operational mai scazut", noteaza grupul. Pentru Europa Centrala si de Est, segment in care sunt incluse si afacerile din Romania, Lafarge a raportat un profit operational in scadere cu 56% in 2009, la 262 milioane euro, "cu un impact negativ foarte puternic din fluctuatii de curs valutar, de 90 milioane euro".

Pentru al patrulea trimestru, scaderea a fost tot de 56% (52% la curs de schimb constant).

Potrivit Lafarge, cel mai mare impact negativ din fluctuatii de curs a fost inregistrat pe pietele din Romania, Rusia, Polonia si Nigeria.

Lafarge face obiectul unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in Romania pe piata sortimentului de ciment CEM I 52,5R, pentru posibil abuz de pozitie dominanta al subsidiarei Lafarge Ciment (Romania) SA.

La nivelul intregului grup, Lafarge a raportat pentru 2009 un profit net in scadere cu 54%, la 736 milioane euro, in conditiile in care profitul operational a scazut cu 30%, la 2,477 miliarde euro.

Cifra de afaceri a scazut cu 17%, la 15,8 miliarde euro.

Lafarge este prezent in Romania din 1997, activand prin diviziile Lafarge Ciment, Lafarge Agregate si Betoane si Lafarge Arcom Gips.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#lafarge, # vanzari, # profit, # ciment, # cerere , #stiri Lafarge