2.400 de hectare de plaja au disparut in ultimii 35 de ani

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:15
1476 citiri
2.400 de hectare de plaja au disparut in ultimii 35 de ani

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a sustinut duminica, intr-o conferinta de presa, ca exista studii care arata ca in ultimii 35 de ani au disparut 2.400 de hectare de plaja, iar daca nu se intervine cat mai repede, peste 22 de ani Romania va ramane cu foarte putina zona costiera, informeaza Mediafax.

"Daca nu se intervine cat mai repede, peste 22 de ani, vom avea foarte putina zona costiera. Ne aflam in mare intarziere, desi exista fonduri aprobate inca din 2007, in cadrul POS Mediu, Axa 5, pentru proiecte de refacere a acestei zone.

La sfarsitul lunii aprilie am semnat un ordin privind aplicatia de finantare pentru a pregati proiectul de investitii «Reducerea Eroziunii Costiere» din cadrul axei 5, domeniul de interventie 2.

Pentru acest domeniu de interventie sunt alocate la cele 134 de milioane de euro", a conchis ministrul.

Zona costiera a Romaniei are o lungime de 244 de kilometri si se afla in administrarea Administratiei Nationale Apele Romane, din cadrul Ministerului Mediului.

Conform unui studiu realizat in 2004 de specialisti ai Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral, retragerea medie a falezelor este estimata la aproximativ jumatate de metru pe an, procesul fiind intermitent, iar cordoanele litorale se caracterizeaza printr-un deficit sedimentar accentuat, ceea ce duce la o eroziune continua a acestora.

Potrivit specialistilor, unele lucrari de protectie au stabilizat anumite portiuni de tarm, insa altele sunt intens erodate.

Astfel, in aproape zece ani, plaja din dreptul Taberei Internationale Eforie s-a retras cu 40 de metri, partea nordica a plajei Neptun s-a retras cu 24 de metri, iar in citiva ani plaja Venus-Saturn s-a retras cu 36 de metri.

Specialistii au apreciat ca din cauza schimbarilor climatice globale si a ridicarii generale a nivelului marii, precum si a conditiilor geo-ecologice regionale pe termen mediu procesul de eroziune a litoralului romanesc va fi cel putin la fel de activ ca in ultimele doua decenii.

Specialistii Ministerului Mediului au avertizat asupra pericolului in care se afla tarmul romanesc al Marii Negre, apreciind ca, daca nu se vor lua masuri urgente pentru stoparea procesului de eroziune marina, in urmatorii cinci-zece ani Romania va ramine fara plaje.

Potrivit specialistilor de mediu, pe ansamblul litoralului romanesc se apreciaza ca Romania pierde aproximativ 83 de hectare pe an din teritoriul national, impactul major manifestindu-se asupra plajelor turistice.

Aceste procese de eroziune au dus la situatia in care zone de plaje care, initial, au avut lungimi de zeci de metri, au fost reduse la citiva metri sau au fost complet distruse, in unele zone apa marii ajungind la fundatia unor constructii hoteliere.

Specialistii considera ca, printre cauzele care au condus la producerea acestui fenomen, se numara scaderea cantitatii de aluviuni descarcate in Marea Neagra, ca urmare a amenajarilor hidrotehnice realizate in bazinul Dunarii, pe fluviu si in delta acestuia, precum si devierea sedimentelor transportate in lungul tarmului, ca urmare a unor modificari ale curentilor marini, cauzate de constructiile portuare si de cele situate de-a lungul coastei marine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#borbely, #hectare, #plaja, #turism , #stiri Laszlo Borbely