Borbely: Nu suntem multumiti de rata de absorbtie a banilor UE

Marti, 10 August 2010, ora 15:47
1321 citiri
Borbely: Nu suntem multumiti de rata de absorbtie a banilor UE

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a declarat nemultumit de rata de absorbtie a fondurilor europene destinate proiectelor de infrastructura pentru apa, apa uzata si deseuri, cerand beneficiarilor sa faca mai multe eforturi pentru ca, in noile conditii, imbunatatite, investitiile sa avanseze, informeaza Mediafax.

"Nu suntem multumiti cu rata de absorbtie, este foarte clar acest lucru. Am avut mai multe intalniri cu judetele care sunt ramase in urma si care astazi au fost cele care deja au pornit aceste lucrari", a declarat, marti, dupa o intalnire cu beneficiarii proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu - Axa I (ape si ape uzate) si Axa II (deseuri).

In timpul discutiilor, ministrul a prezentat stadiul actual al contractelor finantate din bani europeni.

El a precizat ca au fost deja semnate contracte in valoare de peste 2,2 milioane de euro in ultimii trei ani, din care a fost acordata prefinantare de circa 220 de milioane de euro.

"Din pacate, absorbtia, deci plati efective, sunt in momentul de fata circa 35 de milioane. Sunt alte cereri pentru inca 40 de milioane. Este putin", le-a spus ministrul reprezentantilor asociatiilor de Dezvoltare Intracomunitare reuniti la sediul ministerului.

Ministrul le-a mai spus beneficiarilor ca, pe de-o parte, legea achizitiilor publice a fost deja modificata, permitand, de exemplu, o accelerare a procedurilor de licitatie, prin eliminarea obligativitatii de a astepta decizia definitiva a unei instante in cazul contestatiei pentru a putea anunta castigatorul unei lucrari.

Pe de alta parte, ministrul le-a comunicat beneficiarilor si ca se va schimba sistemul de acordare a prefinantarii, tocmai pentru a stimula autoritatile locale sa creasca viteza de derulare a programelor.

"Am vazut ca multi dintre dumneavoastra pastrati banii obtinuti din prefinantarea pe care v-o acordam si nu-i utilizati rapid", a spus Borbely, precizand ca noile contracte vor avea o clauza care va prevedea alocarea a doar jumatate din prefinantare - 15 la suta din valoarea eligibila a proiectului - pentru ca a doua transa, restul de 15 procente, sa vina numai dupa cheltuirea a 80 la suta din fondurile initiale.

In plus, beneficiarii vor fi obligati sa transmita cereri de rambursare in maximum o luna de la efectuarea fiecarei plati pentru constructorii ale caror servicii au fost contractate.

"Am mai introdus obligatia beneficiarilor ca in primul an de la semnarea contractului de catre ambele parti sa transmita minimum patru Cereri de Rambursare si valoarea Cererilor de Rambursare sa fie egala cu cel putin 10 la suta din valoarea contractelor semnate pana la acea data", a mai spus Borbely.

In opinia acestuia, cu o mai buna organizare si cu rezolvarea unor probleme, "unele mai birocratice", se poate urgenta absorbtia fondurilor. "Ambitia noastra este sa recuperam foarte mult", a conchis Laszlo Borbely.

#absorbtie, #borbely, #fonduri, #rata, #ue , #stiri Laszlo Borbely