Borbely: Romania va pierde un proces la CEJ

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:20
1571 citiri
Borbely: Romania va pierde un proces la CEJ

Romania va pierde procesul intentat de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), deoarece nu are suficiente arii protejate, a declarat vineri, la Targu Mures, Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, citat de NewsIn. 

"Romania va pierde procesul la Curtea Europeana de Justitie pentru ca are dreptate Uniunea Europeana. Noi, in 2005-2006, cand trebuia, in mod profesionist, sa finalizam siturile, nu le-am facut din lipsa de bani.

In 2007 au facut ei o analiza si au constatat ca sunt prea putine situri si la pasari si la altele si atunci noi, in sfarsit, acum finalizam pentru ca am dat mai multi bani in 2010, cand am preluat ministerul. Si e clar ca o sa pierdem, pentru ca au dreptate. Noi am mers la Curtea Europeana de Justitie pentru a avea timp sa finalizam acest studiu.

Dar pierderea procesului nu inseamna bani dati, ci inseamna ca intr-un termen de trebuie sa ne conformam si ne vom conforma pentru ca pana la sfarsitul lunii februarie-martie vom avea toate siturile finalizate", a spus Borbely.

Ministrul a apreciat ca de nerespectarea deciziei UE nu se face nimeni vinovat, in afara faptului ca acest aspect a fost tratat cu superficialitate.

"E clar si e o decizie a UE. Romania trebuie sa aiba mai multe situri. Deci e o decizie a UE bazata pe o analiza din anul 2007.

Cum, in ce mod, e o discutie si aici trebuie sa isi spuna punctul de vedere nu politicul, nu Guvernul sau Prefectura sau ministerul, ci acei specialisti care trebuie sa analizeze pe baza legislatiei in vigoare.

Si, evident, unde se impune cu primarii sa discute sa vada care sunt posibilitatile.

Dar Natura 2000 nu inseamna ca nu poti investi, ci poti investi cu prevederi mai stricte.

Noi trebuie sa aparam natura pentru ca suntem una din putinele tari care avem cinci regiuni biogeografice, deci cinci regiuni, de la de la pontic, stepa, continental, panonic si alpin", a spus ministrul.

Comisia Europeana a cerut, in 2009, Ministerului Mediului, sa faca un inventar si sa completeze reteaua Natura 2000 cu noi situri desemnate si pentru extinderea suprafetelor speciale avifaunistice.

Pentru ca termenul nu a fost respectat, Comisia Europeana a chemat Romania in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate.

In prezent, siturile Natura 2000 detin doar 18% din suprafata tarii, un procent prea mic, ce trebuia completat, potrivit Comisiei Europene, pentru o mai buna protejare a speciilor amenintate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#laszlo borbely, # cej, # proces cej, # proces, # proces la curtea europeana de justitie, # ministerul mediului , #stiri Laszlo Borbely