Borbely: Situatia hidrologica nu va creste pretul la energie

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:26
1904 citiri
Borbely: Situatia hidrologica nu va creste pretul la energie

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca nu exista un pericol ca situatia hidrologica actuala sa influenteze cresterea pretului la energie, iar in urmatoarea perioada va fi prezentata in sedinta de Guvern o analiza privind probleme din acest sector. 

"Deocamdata nu este un pericol de a influenta cresterea pretului, au mai fost asemenea situatii, deci nu este ceva iesit din comun.

Sunt perioade cand este seceta, cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza.(...) Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu este grav, vom face o analiza si va fi o nota in Guvern privind aceasta situatie", a explicat Borbely, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca in ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, astfel ca nu vor fi probleme deosebite, ci doar in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vor fi ploi.

"In ultimele doua zile a crescut (debitul Dunarii, n.r.), deci acuma este la aproape 3.000 (mc/s, n.r.) fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite.

Vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vom avea ploi. Noi am avut si la nivelul ministerului un comitet pentru situatii de urgenta, ieri (marti, n.r.) a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema, dar deocamdata stam in asteptare.

Pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, dar se pare ca dupa 8 octombrie vor veni", a precizat Borbely.

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a anuntat marti ca aceasta companie va diminua furnizarea de energie catre clientii sai, estimand, pentru trimestrul patru, o acoperire a obligatiilor de peste 60%, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora.

"Hidroelectrica nu mai poate asigura cantitatea de energie contractata de catre furnizori fara a inregistra pierderi.

Gradul estimat de acoperire a obligatiilor contractuale pe trimestrul patru, din productie proprie, este de circa 63%", a apreciat Trihenea.

Conducerea Hidroelectrica a evaluat in ultima perioada problemele create ca urmare a deficitului hidrologic sever care a afectat raurile interioare si in special Dunarea.

Urmare a situatiei, Hidroelectrica a primit avizele necesare pentru aplicarea clauzei de forta majora in contractele comerciale de vanzare a energiei electrice, astfel incat compania sa poata reduce livrarile proportional cu diminuarea productiei, cauzata de seceta din acest an.

Clauza va fi aplicata la toate contractele de vanzare a energiei electrice in termen de 48 de ore incepand cu 27 septembrie, data obtinerii avizelor de la Camera de Comert a Romaniei.

Hidroelectrica va livra intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele aflate in derulare. Potrivit reprezentantilor Hidroelelectrica, compania are 41 de contracte.

Masura se va aplica pana la rezolvarea situatiei privind seceta. "Am apelat la clauza de forta majora sa putem incheia anul pe plus si contez pe o crestere a energiei produse din a doua parte a lunii octombrie. Vom livra cat vom produce", a mai spus Trihenea.

Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica, diminuarea energiei livrate de companie nu afecteaza in mod direct consumatorul casnic, fiind o problema legata de costuri, deoarece pentru populatie exista un pret reglementat de care distribuitorul trebuie sa tina cont, iar schimbarea pretului poate fi facuta doar de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Din punct de vedere contractual, consumatorii casnici sunt asigurati de catre cei care au contractele de furnizare catre consumatori, in speta Electrica, E.ON, CEZ si ceilalti furnizori si distribuitori din piata", a explicat directorul Hidroelectrica.

Clientii care vor fi afectati vor trebui sa-si asigure diferenta de energie fie din piata, fie de la Hidroelectrica, iar aceasta, la randul ei, va trebui sa achizitioneze energie din piata, astfel ca pretul va fi altul, a explicat oficialul companiei.

Trihenea a mentionat ca Hidroelectrica s-a confruntat cu o situatie asemanatoare in anul 2003, cand compania a inregistrat pierderi.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si are circa 5.300 de angajati.

Hidroelectrica administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW. 

#hidroelectrica pret la energie, # laszlo borbely, # pretul energiei creste, # pret energie , #stiri Laszlo Borbely